Zatímco v jiných zemích už je nemocní běžně polykají, v tuzemsku stále chybí. Řeč je o nejmodernějších lécích na rakovinu, revmatoidní artritidu nebo vzácné choroby. Češi se k novým přípravkům dostávají jako jedni z posledních – téměř dva roky po ostatních Evropanech. Důvodem jsou příliš zdlouhavá řízení českých úřadů.

Část pacientů, kterým mohou léky zachránit život, si o ně proto žádá ve zvláštním režimu. O tom, jestli jim pojišťovna léčbu zaplatí, pak rozhoduje revizní lékař. Jenomže počet těchto žádostí podle pojišťoven neúměrně roste – za posledních sedm let se zvedl o polovinu.

Stamiliony za nejmodernější léčbuZdroj: DENÍK

„Paragraf 16, podle kterého si pojištěnci o úhradu žádají, měl být původně jen jakousi pojistkou pro výjimečné případy. Postupně se z toho ale stal nástroj pro celé skupiny pacientů, pro které se někde objevila nová léčba, která u nás ještě nemá úhradu z pojištění,“ řekl předseda zdravotní sekce Svazu zdravotních pojišťoven Pavel Frňka.

Za posledních 30 let tohoto onemocnění přibylo čtyřnásobně.
Světový den diabetu: Nemocných přibývá, léčba chce vůli a důslednost

To je podle něj špatně. O stamilionech, které takto pojišťovny vydají, by totiž neměl rozhodovat pouhý revizní lékař. Měl by to být Státní ústav pro kontrolu léčiv, jenž má stanovení ceny a úhrady léků na starosti. „Budeme proto tlačit na zákonodárce, aby přistoupili k revizi zákonných norem – podle paragrafu 16 by se opravdu měly hradit maximálně dva až tři případy ročně,“ přidal se prezident svazu Ladislav Friedrich. Teď jsou žádostí tisíce.

Pojišťovny už ostatně na jedné změně s ministerstvem zdravotnictví spolupracovaly – podílely se na chystané novele vyhlášky, která má změnit definici inovativního léku.

Srdeční onemocnění. Ilustrační foto.
Co zkracuje život Čechů? Alkohol a srdeční choroby, zjistila OECD

Jenomže podle odborníků se tato vyhláška nepovedla. Vstup moderních léků na český trh se podle nich ještě ztíží.

„Zapříčiní, že se do Česka řada přípravků nedostane. Výrobci totiž budou muset nově doložit, o kolik měsíců či let budou žít pacienti déle. Takové studie ale výrobci nemají, doposud předkládali jen studie, jakému procentu pacientů jejich léky zachránily život,“ uvedl nedávno pro Deník expert na lékovou politiku Josef Suchopár. Pokud se k tomu ještě znemožní žádat o úhradu podle paragrafu 16, zůstanou podle něj čeští pacienti naprosto bez pomoci.

PŘIPLÁCENÍ I NA CHŘIPKU

Pojišťovny o změnách uvažují hlavně proto, že jim prý dostatečně rychle nerostou rezervy. V letošním roce se podle Ladislava Friedricha ustálily na úrovni 1100 korun na jednoho pojištěnce – před deseti lety ale byla tato částka více než dvojnásobná. „Byli bychom proto rádi, kdyby došlo k nějakým korekcím,“ dodal Friedrich. Změny tak pojišťovny nenavrhují jen u moderních léků pro nejtěžší pacienty. Lidé by si podle něj měli víc připlácet i na pilulky na běžné choroby – například chřipku či vysoký tlak.

V Česku stále chybí na 150 tisíc dárců krve.  Ilustrační foto.
Dárců krve je stále nedostatek, lidé mohou za odběr získat i finanční odměnu