Pacienti díky takzvanému vaporizéru mohou nově konopí inhalovat z pytlíku plného kouře. Přístroj se pod vedením lékařů naučí sami obsluhovat, dávkovat si konopí a správně jej vdechovat. „Stojí asi dvanáct tisíc, ne všichni by si ho tak mohli dovolit. Přišli jsme proto s nápadem na vdechování pod zdravotnickým dohledem,“ uvedl vedoucí lékař centra pro léčbu bolesti nemocnice Radovan Hřib. V místnosti mají vaporizérů šest.

Léčebné konopí nemoci nevyléčí, dokáže ale mírnit příznaky nebo zbrzdit jejich rozvoj. Právě Jana Slámová si metodu vyzkoušela jako jedna z prvních. „Mám silné bolesti, kvůli kterým beru opiáty. Po nich ale trpím nevolnostmi. Konopí mi pomáhá a je mi po něm mnohem lépe,“ řekla.

Konopí (Cannabis). Ilustrační foto.
Konopí jako lék: na užívání v Brně nově dohlédne tým odborníků

Brněnští lékaři tuto službu nabízejí jako první na světě. „Měsíčně vypíšeme asi sedmdesát procent všeho předepsaného konopí u nás. Maximálně můžeme doporučit 180 gramů na měsíc, což ale v léčbě bolesti nestačí,“ vyčíslil Hřib.

Lidí, kteří konopí k léčbě potřebují, přitom podle odborníků přibývá. „Nemocných, kterým pomáhá, je ve stárnoucí populaci čím dál více,“ uvedl Pavel Kubů z International Cannabis and Cannabinoid Institute.

Podle předsedkyně výboru pacientského spolku pro léčbu konopím Hany Gabrielové komplikuje vydávání receptů na léčivé konopí jeho vysoká cena. „Dříve stálo okolo stokoruny za gram, nyní je to dvojnásobek. To je vyšší cena než na černém trhu. Pokud pacient potřebuje šest gramů denně, nemůže si to dovolit. Konopí by měly pokrývat zdravotní pojišťovny,“ míní.

Nebezpečný piják lužní.
Klíště s babeziózou může zabít psa. Výzkumníci proto prosí: Hledejte pijáky

Jak lépe zpřístupnit konopí pacientům, řeší už čtyři roky výzkumný tým odborníků z Mendelovy univerzity v Brně. „I když se často píše o nelegálních pěstírnách marihuany, o základní genetice rostliny se toho moc neví. My hledáme cesty k rychlejší, jednodušší a levnější produkci technického i léčebného konopí,“ upřesnil člen týmu Ladislav Havel.

Situaci s dostáním konopí probírali ve středu vědci na univerzitě i při mezinárodní konferenci Konopí a věda. Shodli se na tom, že zájem o tuto léčbu má čím dál větší počet lidí a že je třeba hledat způsoby, jak látku více využít.

Fanoušci Komety fandili nejen v brněnské DRFG Areně a u přímého přenosu na Zelném trhu, ale i v hospodách a restauracích.
Zaplněný Zelný trh fandil Kometě. Brněnské hokejisty hnaly čtyři tisíce diváků