Grapefruity možná nepatří k příliš oblíbenému ovoci. Špatně se loupou, dílky nejdou dobře od sebe a jsou relativně hořké. Jenže právě tento citrus je doslova elixírem zdraví. Ve slupce, šťávě, v dužině zbylé po vymačkání i v jadérkách jsou totiž obsaženy důležité přírodní flavonoidy.

Zázračná síla jadérek

Účinky přírodních flavonoidů objevil v roce 1980 nositel Einsteinovy ceny Jacob Harich. Vědec poukázal na to, že extrakt z jadérek grepu zabraňuje množení bakterií, virů a plísní. Bio flavonoidy obsažené v extraktu navíc ulehčují trávení, očišťují organismus, posilují odolnost, předcházejí nachlazení, infekcím a zápalům, zlepšují krevní oběh a zvyšují odolnost sliznic.

Polští vědci zase prokázali významné antioxidační vlastnosti extraktu, které omezují působení oxidantů vyvolávajících organický stres. Nemocné krysy, jimž polští vědci v laboratorních podmínkách podávali výtažek z jadérek tohoto ovoce, po jeho požití začaly produkovat podstatně méně žaludeční kyseliny, jejíž nadměrné množství je prapříčinou vzniku žaludečních vředů.

Už po několika dnech se vředy výrazně zmenšily a zlepšil se i průtok krve. Zvýšila se také tvorba hormonu, jenž podporuje uzdravení sliznice postižené zánětlivým defektem. Podle mínění polských odborníků může prý látka obsažená v jadérkách grapefruitu pod-pořit v kombinaci s dalšími běžnými terapeutickými postupy léčbu úporného a nepříjemného vředového onemocnění.

Extrakt z jadérek zmírňuje i další nepříjemné trávicí, žaludeční a střevní potíže – nevolnost, nadýmání, prů-jmy, zvracení, pálení žáhy. Dokáže si poradit i s parazitárním onemocněním a v neposlední řadě i s mykózami.

Víte, že…
* výsledky výzkumů ukazují účinnost extraktu proti asi 800 kmenům bakterií a virů, stovce kmenů plísní a proti jednobuněčným parazitům?
* extrakt z jadérek grapefruitu je jako antioxidant 50krát účinnější než vitamin E a 20krát účinnější než vitamin C?
* grapefruitová jadérka spolehlivě ničí v žaludku přítomnou bakterii Helicobacter pylori, častou příčinu vzniku vředů, související až s 90 % případů rakoviny žaludku?

Jiná pomoc z přírody
* Před jídlem si dejte lžičku medu. Tlumí zánět a urychluje hojení žaludečních sliznic.
* Na žaludeční vředy zabírá i šťáva ze syrových brambor, stačí třikrát denně jedno deci.
* Blahodárné účinky na trávení a žaludek má aloe vera ve formě džusu nebo přírodní extrakt v tobolkách.
* Za vyzkoušení stojí i bylinné čaje z heřmánku, ibišku, měsíčku nebo amerického jilmu. Všechny zklidňují podrážděnou žaludeční sliznici.

Prevence
1. Vyvarovat se stresové zátěži.
2. Dostatečně spát.
3. Upravit jídelníček. Zcela nevhodné jsou pochutiny, které stimulují sekreci žaludečních šťáv (káva, alkohol, smažená a kořeněná jídla).
4. Zvýšit přísun zinku, betakarotenu.

Další účinky
* potlačí i opakované infekce dutin, nosohltanu, průdušek, uší, ale i močových cest
* odstraní některé gynekologické problémy, zejména záněty a výtoky
* příznivě působí při cévních potížích, dokonce i na křečové žíly či hemoroidy
* likviduje plísně vyskytující se na kůži, na nehtech i na sliznicích
* zahání nadměrnou chuť na sladké
* pomůže po prodělané borrelióze

(Zdroj: Šíp Plus)