Pokud se zdravý člověk jeden den přejí, s jeho hmotností se vůbec nic nestane. I jednorázové přejedení však může být rizikové pro lidi, kteří se léčí s cukrovkou, vysokým krevním tlakem, dnou nebo žlučníkem. Nadměrný energetický příjem či konzumace alkoholu u diabetiků vede k dekompenzaci cukrovky. Může dojít až ke ztrátě vědomí, hrozí i zhoršení stávajících ischemických potíží s rizikem mozkové příhody nebo infarktu myokardu.

„Jak je vidět, zdánlivá nebezpečí číhají na diabetiky na každém kroku. Nadměrný energetický příjem u diabetiků vede k dekompenzaci cukrovky s vyššími hladinami cukru (hyperglykémii). Dalším rizikem je například kombinace metforminu (lék na zvýšení inzulinové citlivosti) a alkoholu, která může vést až k rozvratu vnitřního prostředí organismu. U diabetiků, kteří si aplikují inzulín, může být nebezpečím i hypoglykémie, ke které dochází při velkém poklesu hladiny cukru, zejména při nadměrné konzumaci alkoholu," říká PhDr. Iva Málková, zakladatelka iniciativy STOB: Stop obezitě

Kouzelný lék není

Riziko hypoglykémií je možné snížit užíváním inzulínových analog. Jedná se o biosynteticky připravené napodobeniny inzulinu, kdy je změnou jeho původní struktury dosaženo dalších pozitivních vlastností.

„Pokud člověk s diabetem přistupuje ke své nemoci aktivně a využívá moderních léčebných možností, cukrovka mu život nezkrátí ani výrazně nezhorší. K tomu je ale třeba diabetu porozumět a dodržovat pravidla. Lékař poradí se správným stravováním, pohybem a navrhne optimální léky. Úspěch léčby ale určuje sám diabetik. Kouzelný lék na cukrovku, který funguje i nespolupracujícím pacientům, jen tak předepisovat nebudeme," říká MUDr. Barbora Doležalová, lékařka se specializací na diabetes ze společnosti IDE CR s.r.o. z Chrudimi.

Diabetici se ale nemůžou spoléhat, že se jim cukrovku podaří udržet pod kontrolou jen díky moderním a bezpečným lékům. Měli by tomu každodenně napomáhat dostatkem pohybu i dodržováním zdravého jídelníčku.   (bn)

Dále přinášíme první z tipů na jednu z vánočních dobrot vhodných i pro diabetiky:

Zdravě a chutně i o Vánocích? Nejen pro diabetiky: Pečený kapr s jarní cibulkou a červenou paprikou

Pečený kapr s jarní cibulkou a červenou paprikou.K přípravě čtyř porcí budeme potřebovat:
4 filety z kapra, sůl, 1 svazek jarní cibulky, ½ lžičky mleté sladké papriky, 500 g brambor, 150 g 12% smetany, 30 g rostlinného tuku Flora Gold (při redukci váhy snižte množství), rostlinný tuk Flora Gold na vymazání pekáče

Návod k přípravě:
Filety z kapra osolíme a potřeme rostlinným tukem Flora Gold. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na lupínky. Jarní cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Troubu předehřejeme na 220°C. Pekáč vymažeme rostlinným tukem Flora Gold, rozložíme do něj polovinu cibulky, poskládáme na ni vrstvu brambor a ochutíme solí a trochou mleté papriky. Přidáme porce kapra, zalijeme smetanou a posypeme zbývající jarní cibulkou a mletou paprikou. Pečeme v předehřáté troubě asi 60 minut a poté podáváme.

Energetický obsah:
1 porce: 1960 kJ, 40 g bílkovin, 22 g tuků (SAFA 8 g),  27 g  sacharidů.   (bn)

Jak tedy zvládnout vánoční jídelníček "bez obav z následků" a přitom si svátky užít?

1) Jídlem si neubližujte!

Nepřejídejte se. Vychutnejte si svou porci a u jídla nespěchejte. Požitek z jídla neroste s jeho množstvím.

Nemějte vánoční dobroty stále na očích, čím větší překážku k dosažení cukroví musíte překonat (cukroví ve sklepě), tím méně ho sníte.

Pozor na návštěvy, nemusíte sníst vše, co vám bude nabídnuto, naučte se asertivně odmítat.

2) Posviťte si na tuky

Místo máslových krémů používejte krémy pudinkové, tvarohové, využívejte želatinu nebo nízkotučné krémy či rostlinné tuky.

Uberte z receptu část tuku (třetinu) a nahraďte ho mlékem, jogurtem či kefírem.

Plechy nevymazávejte, využijte pečící folie.

Polevu na cukroví si připravte sami z kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaa. Při nákupu čokolády hledejte název "čokoláda" na obale, dejte si pozor na méně kvalitní náhražky čokolády, ve kterých je část kakaového másla nahrazena palmovým nebo kokosovým tukem s obsahem méně vhodných nasycených mastných kyselin.

Smaženého kapra či řízek zbavte tuku osušením do ubrousku nebo krátkým ponořením do vroucí vody.

Na smažení použijte řepkový olej, který je tepelně stabilnější než častěji používaný olej slunečnicový.

3) Přátelské cukry

Bílou mouku lze nahradit zcela nebo částečně moukou celozrnnou, která má 2x více vlákniny a podstatně více minerálních látek (zinek, železo, vápník) i vitaminů (B1, B2).

Při pečení cukroví se snažte méně sladit, místo cukru můžete částečně využít ovoce, nebo alespoň nekalorické sladidlo, čímž radikálně snížíte množství kalorií. Vhodné pro tepelnou úpravu a svou chutí velmi blízké cukru je též sladidlo sukralóza. Další alternativou je poslední dobou stále oblíbenější přírodní forma slazení - rostlina stévie.

Namísto sladkých a často tučných kousků cukroví jezte čerstvé ovoce.

Vyhýbejte se alkoholu, zejména tvrdému. Namísto něj si dopřejte sklenku kvalitního vína nebo piva.

Vyberte si jen pár nejoblíbenějších druhů cukroví a upečte jen přiměřené množství, dojídání cukroví ještě měsíc po vánocích už bude jen z povinnosti a nikdo to neocení.

Tvarujte o něco menší kousky než v loňském roce (menší kuličky, rohlíčky apod.).

4) Odlehčujte, ale nehladovte

Jezte pravidelně 5x denně, zařazujte i malé svačinky.

Nezapomínejte na dostatek bílkovin, které pomáhají umocnit pocit nasycení a snižují glykemický index potravin. Tím předejdete rozkolísání hladiny krevního cukru a neovladatelným chutím na sladké.

Nezanedbávejte pitný režim. Během dne byste měli vypít alespoň 7 sklenic nekalorických tekutin.

Zaměstnejte ruce. Při sledování televize pleťte, vyšívejte, ale nejezte. Případně mějte po ruce dostatek zeleniny. Uzobávání zeleniny mezi jídly není na škodu, nevyhládnete a sníte méně nevhodných potravin.

Namísto majonézového salátu si udělejte lehčí verzi s dostatkem zeleniny, namísto klasické majonézy můžete použít majonézu light a bílý jogurt.

Chlebíčky s tvrdým salámem nahraďte chlebíčkem šunkovým, místo bramborového salátu použijte tvarohovou pomazánku, namísto tvrdých, tučných sýrů použijte vejce a zeleninu.

5) Začleňte pohyb do sváteční pohody

Pravidelný pohyb zlepšuje náladu, pomáhá zvládat chutě a udržuje váš krevní cukr v rozumných hodnotách.

Namísto jídla jděte ven. Procházka se svými bližními vám dá víc než tác chlebíčků a ještě uděláte něco pro své zdraví.

Pohyb by vás měl bavit. Nazujte si po letech brusle a jděte se bavit s vnoučaty na kluziště nebo uspořádejte pěší pátrání po nejhezčím betlému.

Pokud víte, že jíte přes míru, přidejte na pohybu.

6) Neztraťte nad sebou kontrolu

Pravidelně si měřte hladinu krevního cukru.

Pokud budete mít hladinu krevního cukru rozkolísanou, zaznamenávejte si hodnoty do sešitu a konzultujte pak zápis s diabetologem.

Měřte si pravidelně i krevní tlak a sledujte příjem soli.

Diabetik by neměl během vánočních svátků ztrácet ze zřetele svou nemoc a naopak by měl uzpůsobit své nemoci jídelníček a pohybovou aktivitu. Pár dnů přejídání se přeci nestojí za závažné zdravotní komplikace, způsobené nejen vysokými hladinami krevního cukru, ale i vzestupem hmotnosti, který je pro diabetika víc než nežádoucí.

Více informací a praktickou nutriční kalkulačku naleznete na www.lecbacukrovky.cz.