Není totiž žádnou výjimkou, když zahrádkáře při práci zasáhne do oka větvička, odštípnutá tříska, nebo mu do něj vlétne hmyz. V každém případě je nejdůležitější prevence. Tedy používat ochranné brýle nebo štíty. Zapomenout bychom neměli ani na pracovní rukavice. K velkému procentu poranění očí dochází, když si bezmyšlenkovitě promneme oči potřísněnýma rukama.

Jak ale správně postupovat, pokud k podobné nehodě dojde? Nejdůležitější je tekoucí voda, čisté prostředí a hlavně žádné násilí. 

Trn z oka nevytahujte násilím

„Pokud se pokoušíte vyndat z oka cizí předmět, ať už sobě nebo druhé osobě, je nezbytně nutné si v první řadě důkladně omýt ruce, ideálně teplou vodou a mýdlem, a pak až oko ošetřovat. V žádném případě si ale oko nesmíme začít mnout nebo třít,“ radí MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha. 

oční vyšetření
U zraku se vyplatí pamatovat na prevenci

K odstranění tělíska z oka použijte sterilní smotek vlhké vaty nebo alespoň okraj kapesníků, který předtím navlhčíte v čisté vodě. V žádném případě nepoužívejte tvrdý nebo nesterilní předmět. Na závěr vykapejte oko borovou vodou nebo očními kapkami. Ale pozor, pokud zjistíte, že je těleso v oku hluboko zaseknuté, nikdy se nesnažte odstranit jej násilím. Raději oko překryjte sterilním obvazem a vyhledejte pomoc lékaře.

Pohmožděniny vás mohou oslepit

To platí bezvýhradně i u hlubších poranění, ke kterým může dojít zejména při v dílnách u pracovních stolů. Zaseknutá ocelová špona, zapíchnutý odštěpek při broušení či řezání kovu, či drobné střípky skla a následná neuvážená manipulace s nimi mohou váš zrak nenávratně poškodit. V takových případech je lepší se o nic nepokoušet, oko jen zakrýt sterilním obvazem a pospíchat do oční ambulance.

oční vady, ilustrační foto
Vyzrajeme na oční vady?

„Stejně tak se nevyplácí podcenit pohmoždění oka, či závažnější úraz, kdy dojde ke krvácení do sklivce nebo pohmoždění sítnice,“ varuje MUDr. Valešová. „Oko totiž může vyvolat takzvaný autoimunitní granulomatózní zánět. Což znamené, že imunitní systém člověka napadá druhé, nepoškozené oko, a může dojít k vážným komplikacím, až ke slepotě.“

Při poleptání rychle pod vodu. Alespoň na čtvrt hodiny

Velmi závažné následky může mít také zasažení oka chemickými látkami. Zahrádkářská hnojiva a postřiky, barvy, louhy, ale také vápno nebo malta. To vše může nadělat v oku pořádnou paseku během několika málo vteřin. Proto jakmile dojde k zasažení oka jakoukoli chemikálií, utíkejte co nejrychleji k vodovodnímu kohoutku.

„Zasažené oko vyplachujte proudem studené vody alespoň 15 minut směrem od vnitřního koutku ven. Důkladnost výplachu nepodceňujte! Zejména louhy jdou vypláchnout velmi špatně a rozsah poškození oka se může projevit až za několik dní,“ varuje MUDr. Valešová a doporučuje: „I po důkladném vypláchnutí stejně raději vyhledejte lékařské ošetření.“

Při alergii sprchujte oči i sebe

Jenže na to, aby se jaro negativně podepsalo na našem zraku, nemusíme být ani kutil, ani zahrádkář. Stačí si vyrazit do rozkvétající přírody za sportem, nebo jen tak na procházku a lehký pylový deštík nám udělá během pár vteřin ze života peklo.

Ilustrační foto
Nejen slunce, oči ohrožuje v létě i voda a nebezpečný prvok

„Oční alergie neboli alergická konjuktivitida, je důsledkem poruchy imunitního systému. Naše oči při ní reagují na alergeny, jako je například pyl, plíseň, srst zvířat nebo roztoči. V momentě, kdy se alergeny dostanou do očí, způsobí podráždění oční spojivky, která se zanítí. Oči začnou svědět, pálit nebo opuchat,“ popisuje MUDr. Valešová příznaky zánětu spojivek.

V takovém případě vám samotné ochranné brýle nepomohou, ale důležitější je zamezit kontaktu s alergenem. V době maximálního výskytu pylových zrn či jiných alergenů v ovzduší raději vycházejte ven co nejméně. Při příchodu domů je pak vhodné oči důkladně propláchnout, ale ideální je osprchovat se celý a nejlépe i vyměnit oblečení. Pokud jezdíte autem, neměli bychom šetřit na kvalitních pylových filtrech a jejich časté údržbě.

UV záření může nastartovat šedý zákal

Jarní sluníčko pohladí po těle i po duši, ale náš zrak bychom k němu rozhodně upírat neměli.  Ultrafialové paprsky při dopadu na oko poškozují zejména vnější vrstvu rohovky. Negativní dopady se ale často projeví až po delší době, například po šesti až dvanácti hodinách. A jak to vypadá? Úporné bolest očí, slzení a světloplachost.

Ilustrační fotografie.
Úspěch českých vědců. Objevili gen zodpovědný za onemocnění rohovky

„Postiženému pak musíme kapat do oka analgetika, pomáhá přikládat studené obklady a ideální je pobývat v tmavé místnosti,“ radí MUDr. Šárka Skorkovská, primářka brněnské oční kliniky Neovize.

Ale UV záření může kromě rohovky poškodit také čočku a zapříčinit tak vznik šedého zákalu neboli katarakty.  V takovém případě pacientovi nezbývá než podstoupit operaci, při které se zakalená čočka nahradí umělou. Nejlepší prevencí je proto nosit kvalitní sluneční brýle s absorpčními skly, které zajišťují před UV zářením stoprocentní ochranu. Zapomínat bychom neměli ani na kšiltovky a oční štítky.