Proč jste se rozhodl stát se praktickým lékařem?

Praktický lékař má široký záběr v medicíně, zná své pacienty, má k nim bližší vztah. Znalost rodinného prostředí a nemocí v rodině často pomáhá stanovit diagnózu přesněji. Například můžeme účinně zasahovat proti civilizačním nemocem již na samém začátku. Na počátku onemocnění je totiž léčba vždy účinnější. A to je práce praktického lékaře. Tato práce mně baví a chtěl jsem ji vždy dělat.

Kde všude jste působil?

Pracoval jsem napřed v nemocnici, potom jako závodní lékař v papírnách ve Štětí. Po první atestaci v roce 1985 jsem se dostal do Vlašimi. Pracoval jsem jako vedoucí závodní lékař v Blanických strojírnách dnešní Sellier a Bellot. Krátce po revoluci jsem se osamostatnil, úspěšně jsem složil ještě druhou atestaci z praktické medicíny v roce 1992. Od roku 1993 doposud pracuji jako samostatný praktický lékař.

Je nějaký rozdíl v práci závodního a praktického lékaře?

V současné době v tom velký rozdíl není. V závodní medicíně navíc sledujete pracovní prostředí, riziková pracoviště. Ale v dnešní době má i každý praktický lékař na starosti závody, takže ty rozdíly se již stírají. Svoje znalosti ze závodní medicíny uplatňuji v současné době i jako praktický lékař.

Vnímáte rozdíly mezi působením ve větším a menším městě?

Jediný rozdíl je v dostupnosti služeb. Na vesnici se třeba hůře dostáváme k pacientům, když nasněží. Jinak ale žádný rozdíl nevidím.

Co všechno obnáší praxe praktického lékaře?

Nejvíce vnímají pacienti pravidelnou ordinaci. Všeobecně panuje názor, že po ordinaci má praktický lékař již volno a jede domů. Není tomu tak. Na našich bedrech je ještě návštěvní služba a spousta administrativní činnosti. Musíme například komunikovat ze zdravotními i komerčními pojišťovnami, musíme zajišťovat zdravotnický materiál. Píšeme různé posudky. To zabere hodně času.

Máte plno pacientů, nebo přijímáte nové?

Práce máme neustále dost. Preferujeme objednávání pacientů. Akutní případy ale musíme ošetřit. Práce máme dost, ale nové pacienty do registrace neustále přijímáme.

Platí některé zdravotnické poplatky pacienti přímo vám?

Ano, v čekárně je ceník zdravotních úkonů, které nehradí zdravotní pojišťovny. Jsou to vesměs zdravotní úkony na žádost klientů, nebo jejich zaměstnavatelů. Jedná se vždy o vyjádření lékaře ke zdravotnímu stavu a rozhodnutí zda je schopen, nebo neschopen k dané činnosti.

Domníváte se, že pacienti mají stále ke svým lékařům úctu jako dříve?

Jedná se o vzájemnou úctu mezi lékařem a pacientem. V dnešní době je lékař více partnerem pacienta. V minulosti byl lékař spíše v úloze rodiče. Dnes jsou pacienti více informovaní o nemocech, ale mám pocit, že vysvětlovat a upřesňovat informace o jejich zdravotním stavu musím ještě více. Potýkáme se s informacemi z internetu.