„Ischemická choroba srdeční má několik klinických manifestací a jednou z nich je právě infarkt myokardu. Často se však projeví už dávno předtím jako angina pectoris,“ vysvětluje. Jedná se o srdeční onemocnění, které je způsobené ukládáním tuku do věnčitých tepen zásobujících srdeční sval.

profesor Štěpán Svačina
Nadváhou a obezitou trpí více než polovina Čechů, říká obezitolog Svačina

„Převážně během zátěže pak dochází ke vzniku nepoměru mezi přívodem kyslíku a požadavkem na jeho větší množství,“ upřesňuje Rostislav Král.

Infarkt myokardu se projevuje tupou, pálivou či svíravou bolestí nejčastěji v oblasti za hrudní kostí vystřelující do ramen, paží a nebo spodní čelisti. Za nejlepší prevenci považuje ovlivnění rizikových faktorů. „Svůj věk, pohlaví ani genetické dispozice sice ovlivnit nedokážeme, řadu další příčin však ano.“

Důležitý je pohyb

A které to jsou? „Naprosto jednoznačně kouření a vysoký cholesterol. Obzvlášť mladí kuřáci mají výrazně vyšší pravděpodobnost infarktu. Následuje obezita a nedostatek pohybu.“ Dalším rizikovým faktorem je cukrovka, kterou trpí více než desetina populace.

„I ta se však dá v řadě případů ovlivnit tím, že pacient změní své stravovací návyky a začne se víc hýbat,“ doporučuje primář. Již půlhodina svižné chůze třikrát čtyřikrát týdně dokáže podle jeho slov úplné divy. Ideální je udělat denně alespoň šest tisíc kroků.

Vysoký tlak a vysoký cholesterol – tyto dva faktory stojí u vzniku řady kardiovaskulárních problémů, které jsou v Česku až příliš často fatální.
Vysoký cholesterol může zaskočit i třicátníky. Stačí přitom dodržovat pravidla

„Důležitou součástí léčky ICHS je farmakoterapie, zejména léky na snížení cholesterolu. Mnohem rozumnější a lepší volbou každého člověka je ale snažit se problémům předcházet,“ uzavírá.