Deníku to řekla Jana Prattingerová z krajské hygienické stanice. Jasně tak vyvrátila spekulace, které se mezi lidmi v posledních týdnech šířily.

„Standardně se u všech případů ptáme na konzumaci syrového mléka a ani v jednom z letošních případů se toto nepotvrdilo. V tuto chvíli to tedy můžeme vyloučit, ale pochopitelně budeme situaci i nadále sledovat,“ informovala Prattingerová.

V Libereckém kraji tedy hygienici nemají podobné zkušenost jako jejich kolegové z kraje Jihočeského. Tam byla souvislost patrná. Přes čtyřicet procent lidí, které postihlo průjmové onemocnění, pilo syrové mléko z těchto automatů.

Onemocnění způsobuje bakterie Campylobacter Jejuni, která se může nacházet třeba i na drůbežím mase. Zvýšený počet průjmů hygienici proto evidují v létě v čase grilování.

O tom, že se má mléko z automatů raději tepelně upravit, informují nápisy přímo na automatech. Převařením se mléko pasterizuje.

Ne všichni zákazníci však toto doporučení dodržují, o čemž se přesvědčili samotní redaktoři Deníku při nedávné reportáži. Každý druhý návštěvník mlékomatu tehdy ochutnával nápoj přímo na místě.