Pupalka dvouletá (Oenothera biennis) je významnou léčivkou, její semena jsou bohatá na mastné nenasycené kyseliny. Rostlinu naleznete volně v přírodě na suchých místech, ale také se stále častěji pěstuje na zahrádkách pro své krásné žluté květy, které se postupně po jednom otevírají k večeru, proto také jeden z jejich lidových názvů je „večerní svíce“.

Svým vzhledem trochu připomíná diviznu. Z přízemní růžice listů vyrůstá druhým rokem až dva metry vysoká lodyha, na jejímž konci jsou zářivě žluté květy.

Léčivka byla hojně pěstovaná v klášterních zahradách. Dříve se její kořen běžně používal jako zelenina a v současnosti se k rostlině zase navrací pozornost. Využívá se nejen kořen pupálky, ale i její květy a hlavně semena, ze kterých se lisuje léčivý olej.

Ten je silně protizánětlivý, využití nachází při cévních onemocnění, snižuje krevní tlak, pomáhá proti stresu. Připravují se zněj pro vnější užití masti proti akné, lupence a atopickému ekzému.

Tělu a mysli prospívá olej i kořen

Pupalkový olej působí imunostimulačně, zvyšuje obranyschopnost organismu. Olej je především bohatý na vitamín E a je prokázané že snižuje revmatické bolesti, a to jak při vnitřním tak i vnějším užití. Pupalka se také doporučuje ženám, pomáhá odstraňovat problémy spojené s tzv. premenstruačním syndromem (PMS). Vitamín E také prospívá srdci, mozku, působí na harmonizaci menstruačního cyklu.

Kořen pupalky se sbírá první rok na podzim, případně druhým rokem na jaře před zahájením vegetačního období. Vřetenovitý kořen je dlouhý asi čtyřicet centimetrů a v průměru tři centimetry. Chutná podobně jako ředkvička, dá se jíst syrový ale také dušený nebo vařený.

Tělu prospěšný je také odvar kořene, který má zklidňující účinky, stačí tři plátky kořene povařit deset minut ve čtvrt litru vody, chvíli necháte přikryté louhovat a pije se jednou denně před spaním.

Semena pupalky musí být dostatečně zralá, lisováním se zpracovávají na olej, který je z rostliny nejúčinnější. Semínka se dají využít v kuchyni obdobně jako mák, na jedné rostlině je až sto semenných tobolek.

Všechny části rostliny (květy, listy, stvol, kořeny) se dají zpracovat na tinkturu – tedy louhováním v alkoholu po dobu tří týdnů, poměr množství jeden díl rostliny a pět dílů alkoholu. Tinktura z pupalky urychluje a zlepšuje průběh řady onemocnění.

Tip na recept:Na okurkový salát s pupalkou pro dvě osoby budete potřebovat plnou mísu okvětních lístků pupalky dvouleté (nutno sbírat ve večerních hodinách), menší salátovou okurku a jogurtový dresink. Okurku podélně překrojíte a nakrájíte na tenké plátky, také můžete okurko nahrubo nastrouhat. K tomu přidejte přibližně stejné množství okvětní plátků pupalky a vše smíchejte s vychlazenou jogurtovou zálivkou. A vše se hned podává, protože salát poměrně rychle zavadne.