Jakým pohybovým aktivitám se v létě věnujete vy sama?

Ráda hraji tenis, věnuji se mu dvakrát týdně. O víkendech s manželem chodíme na túry, já s holemi, on bez nich, takto turistiku pojímáme už deset let.

No a dovolenou trávím buď na kurzech s klienty STOB, kde jsem v pohybu od rána do večera, anebo s manželem – teď například spolu vyrazíme do Rakouska na kola.

Z pohybových aktivit to u žen momentálně vyhrává zumba. Neskrývá v sobě ale rizika pro kolena či kotníky?

Každý pohyb má své plusy i minusy. Obrovským plusem zumby je, že přivedla do tělocvičen lidi, kteří by se jinak nikdy hýbat nešli. Hudba, na kterou se zumba tančí, je velmi motivující, tanečníky přímo euforizuje.

Pokud jsou to sportovci, kteří nemají problémy s koleny a dalšími klouby, tak ať se klidně do zumby pustí. Rizikovou se ovšem zumba stává pro ženy s nadváhou nebo obezitou, které dosud necvičily a nesportovaly, a najednou se jejich pohybový aparát musí vypořádat s častými výskoky a dopady a s obrovským tempem lekce zumby.

Pro ně to je pohybová aktivita nevhodná i z toho důvodu, že se při ní dostávají do anaerobního pásma, v němž už nedochází ke spalování tuků, a tedy ani k hubnutí.

Tuky se spalují jen za přítomnosti kyslíku, tedy v aerobním pásmu. Při nedostatku kyslíku, tedy v pásmu anaerobním, už ke spalování tuků tolik nedochází, ale spalují se třeba sacharidy.

Pokud se žena rozhodne, že v létě konečně něco udělá pro svoji dobrou kondici, a vyrazí na nějaký týdenní pohybový kurz, má raději začít lehčím aerobikem?

Pokud se jen zúčastní letního kurzu, a když se z něho vrátí, tak se zase nebude pohybu věnovat pravidelně, tak je to ze zdravotního hlediska kontraproduktivní. Není-li totiž zvyklá se hýbat, tak se na letním sportovním pobytu zničí a neprobudí se v ní láska k pohybu. Když totiž není pohybová aktivita člověku příjemná, což nastává ve chvílích, když začne dělat něco, co je nad jeho síly a co mu nevhodně zatěžuje pohybový aparát, tak u ní nevydrží. A to je obrovská škoda.

Pro toho, kdo se sportováním začíná anebo se k němu po dlouhé době vrací, je proto důležité zvolit zpočátku něco jednoduššího. My třeba máme v každém kurzu chůzi s holemi. Neříkáme tomu, jak je obvyklé, nordic walking, nýbrž Priessnitz walking, protože chůze je v tomto případě ještě obohacena o ochlazování končetin a nácvik zvláštního typu dýchání.

Když třeba jedeme někam k moři, lidem dáme do ruky hole a oni se s nimi jdou projít po pláži při východu slunce, tak v takových momentech se pohyb spojí s čímsi velmi pozitivním, a člověk se postupně naprogramuje tak, že pohyb je krásný zážitek a přenese si ho i do domácího prostředí.

Chůze je pro člověka pohyb nejpřirozenější, a proto doporučovaný. Vezmou-li do ruky hůlky senioři anebo lidé s opotřebovanými klouby, pomohou jim překonat nejen terén, ale třeba i bolest kolen?

Bylo by nadnesené tvrdit, že pokud začnou lidé chodit na výlety s holemi, že je přestanou bolet kolena. Ale určitě je chůze pohyb nejpřirozenější.

Nepotřebujete k ní žádné složité nářadí ani tělocvičnu, chodit lze kdykoliv a kdekoliv. Chůze není náročná ani finančně, hole se cenově pohybují kolem pěti set korun. Faktem je, že pokud máme v ruce hole, tak při chůzi zapojujeme větší množství svalů, než při pochodu bez holí. Těm, kteří se nordic walkingu věnují pravidelně, se zvyšuje zdatnost. A i ta kolena je bolí méně, protože jsou méně zatěžovaná. A ještě jedna zajímavost – kdybych se vydala na túru s manželem bez holí v rukou, tak bych jeho tempu nestačila.

Ovšem pokud manžel, anebo obecně ten zdatnější z dvojice hole nemá a ten druhý je má, tak se rozdíly v tempu daleko lépe vyrovnávají.

Nordic walking. Ilustrační foto.

Mnozí si nedovedou představit léto bez kola. Jak to ale zařídit, aby nás po cykloturistickém výletě nebolela záda?

Důležité je, aby si každý zvolil takový počet kilometrů, takový profil trasy a takové tempo, co mu budou vyhovovat.

Důležité je též dobře nastavit výšku sedla. Již v zimě by měl přijít ke slovu rotoped. Rotoped je totiž jeden z nejúčinnější prostředků, který přiměje lidi k tomu, aby pro svoji kondici něco udělali alespoň doma, když už pravidelně nenavštěvují cvičení, vedené odborníky.

V pokoji, třeba při sledování televize anebo při poslechu hudby, si na rotopedu mohu zvýšit výkonnost, takže se s příchodem pěkného počasí nemusí bát vyrazit do terénu.

Cyklistika je rozhodně sport výborný, spaluje se při ní energie, vyplavují se endorfiny, nabízí se krásné pohledy do krajiny… Ovšem člověk by si vždy měl vybrat ten druh pohybu, který ho baví ze všeho nejvíce.

Důležité je, aby si každý zvolil takový počet kilometrů, takový profil trasy a takové tempo, co mu budou vyhovovat.  Důležité je též dobře nastavit výšku sedla.Ilustrační foto.

Sestupme tedy z kola na zem. Jogging už sice není takovým hitem jako před lety, ale běhá-li někdo rád, měl by si především pořídit dobré boty?

Obuv je opravdu důležitá, a to pro všechny druhy pohybu. I například pro již zmiňovanou zumbu. Bez dobré obuvi si totiž sportovci mohou poškodit pohybový aparát.

A například pro diabetiky, pro něž rovněž pořádáme kurzy pohybové aktivity spojené s hubnutím, by nevhodné boty mohly být životu nebezpečné.

Měli by se rekreační sportovci, zejména senioři anebo ti, kteří překonali nějakou nemoc, naučit pravidelně sledovat svůj tep?

Obecně je dobré, aby každý, kdo se dosud skoro vůbec nehýbal a nyní to chce napravit, svoji sportovní zátěž zkonzultoval s lékařem. A pak si pořídil sport tester, na trhu jich je celá škála, včetně cenově dostupných typů.

Některé ze sport testerů například na majitele, pokud nastavenou tepovou frekvenci překročí, okamžitě výstražně zapípají. Při sportovních aktivitách je možné dát i na velmi jednoduchý test hovorem – pokud už lapáte po dechu a nemůžete mluvit, tak byste měli zmírnit.

A co plavání? V jaké situaci ve vodě pouze relaxujeme a v jaké již podáváme sportovní výkon?

Aby šlo o sportovní výkon, museli by mnozí změnit plavecký styl. V případě nejvíce rozšířených prsou by se rozhodně nemělo plavat tak, jak to činí některé ženy, které si nechtějí namočit vlasy, takže mají hlavu v záklonu, čímž namísto aby krční páteři ulevily, tak ji přetěžují.

No a pak to chce zabrat a opravdu plavat. Roli hraje i teplota vody – pokud je hodně studená, pak má tuk tendenci ukládat se v podkoží. Správný plavecký styl ovšem nelze než doporučit – je ideální pro pohybový aparát, který se při něm nepřetěžuje, k tomu se při plavání zvyšuje kapacita plic.

Ovšem ještě lepší, protože je účinnější, je aquaaerobic. Jeho lekce lze absolvovat v přímořských rekreačních střediscích, kde je hostům běžně nabízejí místní animátoři.

Aquaaerobic. Ilustrační foto.

Vizitka Ivy Málkové

PhDr. Iva Málková založila v roce 1990 společnost STOB. Stop obezitě úspěšně podporuje se svými spolupracovníky dodnes, a to i díky naordinovaným pohybovým aktivitám.

Na portálu www.stob.cz naleznou zájemci například velmi podrobnou tabulku energetického výdeje při různých druzích pohybu. Tabulka zahrnuje jak rekreační sporty, tak i práci na zahrádce či v domácnosti.

Na webu www.stobklub.cz je k dispozici v rámci sebekoučinku fitkoučink, který vás bude motivovat k pravidelné pohybové aktivitě, v sekci interaktivně je rovněž kalkulátor tepové frekvence.

S Ivou Málkovou a jejími kolegyněmi si mohou zájemci také zacvičit, a to přiměřeně svým schopnostem, jak na kurzech snižování nadváhy pořádaných v průběhu kalendářního roku ve sto městech, tak i na redukčně kondičních pobytech na mnoha místech v tuzemsku například v lázních či u moře.

JITKA STUCHLÍKOVÁ