Výrobky totiž neobsahují český návod, takže si zdravotníci mylně vyložili číslo na obalu (GB2626-2006) jako rok jejich výroby. Ve skutečnosti jde o číselnou normu respirátoru. Deník na tuto mylnou interpretaci upozornilo ministerstvo vnitra i sami čtenáři.

Respirátory z Číny nejsou prošlé

„Dopustili jsme se chyby. Měli jsme si informaci, kterou jsme obdrželi lépe ověřit. Proto vše okamžitě uvádíme na pravou míru a za mylné informace uvedené v našem článku se tímto omlouváme,“ vyjádřil se k pochybení ředitel redakcí Deníku Roman Gallo. „Pro Deník je zásadní, aby se čtenáři mohli na naše články, informace spolehnout," dodal Roman Gallo.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek (na snímku z 6. ledna 2018)
Piráti: Některá opatření proti koronaviru nebyla správně schválena

Na Deník se v minulých dnech obraceli praktičtí lékaři. Řada z nich stále nedostala ochranné pomůcky, další nejsou spokojeni s jejich kvalitou. „Respirátory, které jsme dostali, jsou prošlé. Na obalech je vytištěná doba spotřeby v roce 2006. Nejsem si proto jistý, jestli je bezpečné něco takového vůbec používat,“ tvrdil Deníku například jeden zlínský praktický lékař (jeho jméno má redakce Deníku k dispozici).

Jako důkaz poslal fotku výrobku s číslem. Stejný kód ale mají i jiné respirátory z Číny. Popis kódu lze najít i na internetu ZDE.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník