Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rýže je hodnotná složka stravy. Nyní už není jen bílá

Praha - Základ jídelníčku většiny lidí na celém světě tvoří rýže. Představuje asi 20 % celkové kalorické spotřeby lidské populace a nabízí více než sto tisíc možností přípravy. V jihovýchodní Asii se pěstovala už před více než 6000 lety. Do Evropy ji přivezli arabští obchodníci. Nejdříve se dostala do starověkého Řecka, odkud ji Alexandr Veliký dovezl do Indie. Odtud se už šířila po tradičních obchodních cestách na další kontinenty. V 8. století se rýže objevila ve Španělsku, na začátku 16. století vznikla v Itálii první rýžová pole. Do Čech se rýže dostala asi v 16. století.

14.11.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

„Rýže je sacharidová potravina, to znamená, že většinu její energie tvoří sacharidy (hlavně škroby) a je vhodná pro běžné, ale i dietní stravování. Neobsahuje totiž žádný cholesterol, má pouze stopové množství tuku a díky absenci lepku se skvěle hodí pro osoby s celiakií, které musejí dodržovat zásady bezplepkové diety," říká nutriční terapeutka Věra Boháčová. „Rýže natural navíc obsahuje větší množství vlákniny, v celozrnné rýži je zase více tuku, z 65 % složeného ze zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin.

Rýže, zejména natural nebo parboiled, je však zdrojem i dalších důležitých látek některých vitaminů skupiny B, vitaminu E, železa, draslíku nebo hořčíku," doplňuje Věra Boháčová. Nespornou výhodou rýže je také její obrovská variabilita v kuchyni. Protože má neutrální chuť, může být základem slaných i sladkých pokrmů. Hodí se skvěle jako příloha k hlavním pokrmům, na přípravu salátů, nádivek, ale také moučníků.

Důraz na kvalitu

Měli bychom si vybírat jen tu nejlepší rýži. Takovou, jejíž příprava je snadná, po uvaření zůstává nelepivá a krásně bílá, jednotlivá zrníčka nejsou polámaná, mají vynikající chuť a jsou velmi dobře stravitelná. Tam, kde výrobci záleží na kvalitě, podléhá proces výroby rýže rozsáhlému procesu kontroly. Každé zrníčko je 215x kontrolované v několika fázích od sběru až k zákazníkovi, a to například na přítomnost cizích elementů nebo polámaných zrn. Výrobce zároveň klade důraz i na výběr kvalitních odrůd, které jsou sice dražší, ale zato výrazně chutnější.

Současnou novinkou je nyní tříbarevná rýže. Může se pochlubit tím, že obsahuje tři druhy rýže z celého světa bílou dlouhozrnnou rýži z jižní Evropy, divokou rýži z Maďarska nebo USA a červenou rýži z Asie. Tmavá zrnka divoké rýže a zrnka červené rýže dodávají této rýži lahodnou oříškovou příchuť, která tak představuje výbornou alternativu bílé rýže pro zpestření jídelníčku. Je k dostání ve varných sáčcích v klasickém půlkilovém balení.

Jak jsme zvyklí u některých už známých druhů rýže, je i tato tříbarevná upravena procesem parbolizace. Co to znamená? Rýže se předem upraví horkou párou, neomílají se tmavé slupky broušením jako u běžných rýží, ale slupka se napaří horkou párou a pak stáhne. Díky tomu si rýže zachovává více vitaminů a minerálních látek (běžně odstraněné broušením), které jsou těsně pod slupkou. Zároveň tato technologie zabraňuje rozptýlení škrobů při vaření ve vodě, a proto nelepí.

Studený salát

pro 4 osoby, příprava 30 minut + chladnutí rýže 30 minut

- 3 varné sáčky tříbarevné rýže (tj. 375 g)

- 300 g růžičkové kapusty

- 4 lžičky jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru

- 2 lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry

- 1 malá nadrobno nasekaná cibulka (nejlépe šalotka)

- panenský olivový olej

- sůl

Rýži vaříme 20 minut v osolené vodě. Růžičkovou kapustu očistíme, dáme do vroucí vody a vaříme 5 minut. Poté scedíme, vhodíme do hrnce s ledovou vodou (nejlépe s kostkami ledu) a po pár minutách opět scedíme. Spolu s rýží necháme zcela vychladnout. Kapustičky překrojíme napůl, smícháme s rýží, zázvorem, pomerančovou kůrou a cibulkou. Zakápneme olivovým olejem a dochutíme solí. Podáváme jako lehký salát, který můžete ozdobit hoblinkami pomerančové kůry, vytvořenými pomocí speciální škrabky na citrusovou kůru.

Renata Malá

Autor: Redakce

14.11.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš po jasném vítězství ve volbách.
30

ANO jasně vyhrálo volby. Babiš chce silnou a stabilní vládu

Volby 2017 - štáb ČSSD v Lidovém domě - Milan Chovanec, Lubomír Zaorálek a Bohuslav Sobotka.
7 14

Volební lídr ČSSD Zaorálek: Voliče nám vzalo ANO i Piráti

Místopředseda ANO Richard Brabec: Vznikne vláda s Babišem v čele

/ROZHOVOR/ Místopředseda ANO a vlády, ministr životního prostřední Richard Brabec má z volebního výsledku velkou radost a věří, že strany, které se dostaly do sněmovny, dají přednost funkční vládě před zmatky a nejistotou.

Komentář Stanislava Šulce: Kalouskův vysněný projekt by uspěl. Tedy možná

Necelý rok před volbami, které právě vrcholí, přišel šéf TOP 09 Miroslav Kalousek s projektem, v němž by se spojily takříkajíc demokratické strany stojící v politickém spektru ve středu a napravo. Mělo jít především o TOP 09, KDU-ČSL, hnutí STAN a také ODS. Tedy strany, jejichž preference se tehdy pohybovaly přinejlepším do 10 procent.

AKTUALIZOVÁNO

Bartoš vyloučil spolupráci s Babišem i tichou podporu jeho vlády

/VIDEO/ Předseda Pirátů Ivan Bartoš po sečtení volebních výsledků zopakoval, že jeho strana vyloučila vládní spolupráci s ANO i tichou podporu tohoto hnutí kvůli trestně stíhaným představitelům Andreji Babišovi a Jaroslavu Faltýnkovi. Za důvěryhodné naopak považuje politiky hnutí STAN. Ve třetině sčítání se výsledek Pirátů přiblížil deseti procentům.

Faltýnek chce nejdříve mluvit s ČSSD a lidovci

Druhý muž hnutí ANO Jaroslav Faltýnek chce hovořit se všemi subjekty, které překročily pětiprocentní hranici. "Je nutné zvolit předsednictvo  sněmovny, výbory, komise. Tam je třeba mluvit s každým. Při jednání o vládě je to jiné, podle mě je slušné nejdříve oslovit naše dosavadní koaliční partnery, tedy ČSSD a KDU-ČSL," řekl šéf klubu ANO.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení