„Mýtů v těhotenství je mnoho, ale jen málo z nich je založeno na realitě,“ vysvětluje gynekolog a onkogynekolog Pavel Havelka ze zlínské Krajské nemocnice Tomáše Bati.Jeden z nejčastějších dotazů ze začátku těhotenství se podle něj týká právě možnosti pokračovat v příjemných aktivitách, díky kterým žena přirozeně otěhotněla. „Mnoho dalších otázek v počátku nepadá,“ dodává s úsměvem.

Parkinsonova choroba - Ilustrační foto
Parkinsonova choroba si nevybírá. Mění život, zvyky a bere práci

Neriziková záležitost

Mezi nejčastější mylné názory podle něj patří, že penis může při milostném aktu poškodit nenarozené dítě. „Plod je velmi dobře chráněn dělohou a plodovými obaly, takže z tohoto pohledu je sex nerizikovou záležitostí,“ vysvětluje doktor.

Uvádí, že další rozšířenou obavou mezi budoucími maminkami je riziko kontrakcí při intenzivním orgasmu, které by mohlo vést k předčasnému porodu. „Ani zde neexistují žádné doklady o tom, že by ženy s intenzivním prožíváním orgasmů rodily předčasně,“ sdělil. Sex v těhotenství podle něj není zakázaný a není škodlivý. Pro udržení duševní rovnováhy a partnerského soužití je prý dokonce prospěšný.

Ilustrační foto.
České lékaře neláká práce posudkářů. Odvolání proto váznou

„Záleží ale na každém páru a rovněž na stadiu těhotenství,“ vysvětluje s tím, že v I. trimestru těhotenství mohou být chuť na sex a celkově pohlavní život umenšeny negativními doprovodnými jevy, jako je nechutenství, zvracení, únava nebo změny nálady.

U těhotných jsou tyto stavy podmíněné hormonálně a jsou podle něj dosti časté. Vše se pak ale většinou upravuje a touha po sexu se zvyšuje. „Názory, že těhotné ženy mají zvýšený sexuální apetit, jsou často jen přáním nastávajících otců a rozhodně to neplatí obecně pro všechny nastávající maminky,“ dodává.

Ilustrační foto
Cukrovkou v Česku trpí 930 tisíc lidí. VZP jich má nejvíc na severu Moravy

Pravda ale podle doktora je, že sperma obsahuje látky zvané prostaglandiny, které se používají při vyvolání porodu. Proto někdy lékaři doporučují maminkám pustit se do milostné aktivity v případě potermínového těhotenství. Sperma by tak mohlo posloužit k vyvolání porodu. K předčasnému porodu ale díky němu nedochází.

Carpe Diem

Na otázku, kdy sex v těhotenství opravdu vhodný není, doktor Havelka odpovídá, že pohlavní aktivity by se měl pár zříct v případě, že těhotná krvácí, prodělala opakované potraty, hrozí předčasný porod nebo má opakovaný výtok.

Ilustrační foto.
Léky používané pro chemoterapii mohou být nebezpečné pro sestry

Zdravé ženy bez problémů by ale strach nebo obavy mít neměly a sexuální život by si měly podle doktora Pavla Havelky užívat i v těhotenství. „Budou z toho mít radost oba dva,“ vysvětluje lékař s tím, že je samozřejmě možné doporučit vhodné polohy, a to zvláště ve vyšším stadiu těhotenství: třeba vleže na boku nebo vsedě.

Pokud má těhotná opravdu strach, tak existují i nekoitální praktiky, jako třeba orální sex. „Ten bývá v těhotenství zcela bezpečný,“ směje se. „Ale zcela vážně, často říkám, že těhotenství není nemoc. A proto: Carpe Diem. neboli užívejte dne,“ dodává.

Ilustrační foto
Porod bez bolesti? Významnou roli hraje příjemné prostředí