Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škodlivá éčka decimují naše tělo. Kde o nich hledat informace?

Stále se mluví o tom, jak jsou Češi obézní, neumí se stravovat a o zdravé výživě toho příliš nevědí. Ano, je málo těch, kteří si zvykli na biobedýnky, naučili se číst složení potravin nebo si dobrovolně vyhledávají užitečné informace na webu. Stránek s tématikou zdravého jídla se přitom rodí čím dál víc.

29.8.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

Jedním z webů, který se snaží dokázat, že co je zdravé, může být i chutné, je zdravapotravina.cz. Ocitnete-li se na těchto na stránkách, dozvíte se mnoho zajímavých a užitečných informací o potravinách. A při hlubším čtení možná sami přehodnotíte svůj nákupní lístek.

U zrození stránek stál i Rudolf Náprstek, který sám sobě byl „pokusným králíkem“ a zjistil, že pokud vyloučí z jídelníčku potraviny, jež obsahují nebezpečné látky, odrazí se to i na jeho zdravotním stavu. A tak se ponořil do éčkových čísel a společně s kolegy vytvořili stránky, které jsou jakousi databází éček - emulgatory.cz.

Chutný, nebezpečný glutaman

„Některá éčka jsou škodlivá více, jiná méně, některá nemají na tělo žádný negativní dopad. U balícího plynu jako je kyslík nebo dusík je to v celku jedno, protože se stejně nachází ve vzduchu. Ale pak jsou tady konzervanty, glutamáty a sladidla, která se dají v jídle jednoduše rozpoznat a žádným dobrým přínosem pro naše tělo rozhodně nejsou,“ varuje Náprstek.

Tak například glutaman sodný (pod číslem 621) – má specifickou chuť, která se nedá popsat, zda je slaná či sladká. Japonci jí říkají umami, tedy jakási pochoutka. A právě glutaman je látkou, která mezi odborníky na zdravou výživu a labužníky z voňavých kuchyní vyvolává rozporuplné reakce.

Zvýšený příjem této látky může způsobovat bolesti hlavy, zvracení, nevolnosti, dýchavičnost, astmatické potíže. Někteří lékaři dokonce nedoporučují konzumovat potraviny s touto látkou dětem do tří let, těhotným a kojícím ženám.

Vyléčený z éček

„Znám muže, který se náhodou dostal na náš web a hledal informace o složení výrobku. Když už ale tady byl, začal si pročítat další jednotlivá složení a zjistil, kolik nezdravých éček do sebe člověk dostane. Ve chvíli, kdy si všímal toho, co kupuje, začal se škodlivým látkám vyhýbat. Po pár měsících zjistil, že atopický ekzém, či nevysvětlitelná alergie je pryč,“ uvádí jeden z příkladů, jak se dá dojít ke zdravějšímu životnímu stravování, Rudolf Náprstek a dodává:

„Chodí k nám nejen diabetici, lidé, co trpí celiakií, ale také maminky, které vědí, že éčka v potravinách mohou způsobovat u dětí stavy hyperaktivity. A v neposlední řadě přibývá lidí, kteří se učí jíst zdravě.“

Internetová databáze webu chemievjidle.cz obsahuje přes pět tisíc potravin. Pořád sem přibývají a sami návštěvníci internetu mohou přidávat nové potraviny. Každá z nich pak obsahuje fotografii, přesný název, nutriční hodnoty a obsah složení.

#nahled|https://g.denik.cz/97/d9/screen3_denik_clanek_solo.jpg|https://g.denik.cz/97/d9/screen3.jpg|Nutriatlas. Ilustrační foto#

Potraviny jsou rozděleny do 250 kategorií, jednak se dají hledat podle názvu, podle výrobce a dodavatele nebo podle konkrétního složení. „Zveřejňujeme veškeré informace, které se nachází na etiketě. Naše zásada je ta, že každá potravina musí obsahovat jak fotografii hlavní, tak fotografii etikety,“ připomíná zakladatel stránek.

Pokud dojde ke změně na etiketě, samotní uživatelé mohou na tuto změnu upozornit, nahlásit ji na webu. „Jsem rád, že když k niancím na etiketě dojde, jsou to většinou změny k lepšímu. Tomuto výrobku pak říkáme polepšená potravina. Pro samotné výrobce je to jakási pochvala,“ říká Rudolf Náprstek.

Neškodné vaření pod dohledem

Ale neděste, že se budete na stránkách prokousávat jen čísly a upozorněními na nezdravé látky. Společně s dalšími návštěvníky webu si můžete vyměnit cenné informace v oblasti vaření. Najdete tu spoustu zajímavých receptů, jejichž složení nebude jen o zelenině či luštěninách. Chutně a zdravě si můžete připravit maso, sójové pokrmy či guláš z hlívy ústřičné, který zachutná i ortodoxním jedlíkům prasátka.

A ještě jedna užitečná věc je tu je. Pro všechny, kteří by chtěli rychle zjistit veškeré údaje o potravinách v terénu, je tu mobilní aplikace.

#nahled|https://g.denik.cz/97/d9/screen2_denik_clanek_solo.jpg|https://g.denik.cz/97/d9/screen2.jpg|Nutriatlas. Ilustrační foto#

Aplikace je tedy přenesení funkcí webu do mobilní podoby. Na internetu je sice informací dostatek, ale zájemce o zdravou stravu jistě ocení mít seznam přímo v obchodě, tedy mobilu, kdy se rozhoduje, který výrobek či potravinu koupit. Aplikaci si můžete stáhnout přímo na stránkách nutriatlas.cz. Je dostupná pro telefony Android a iPhone.

Aplikace NutriAtlas obsahuje čtyři základní sekce: éčka, ty zcela kopírují web emulgatory.cz, seznam potravin, recepty a vytvořit si můžete dokonce vlastní nákupní lístky. Jak celá aplikace funguje, můžete vidět na videu ZDE.

Éčka z potravin asi těžko vymýtíme, na druhou stranu sami můžete zjistit, zda právě otoky, vyrážka nebo pocení není jen v následku špatného výběru jídla. Pak už je na vás, jak si budete svůj jídelníček hlídat.

#nahled|https://g.denik.cz/97/d9/screen1_new_denik_clanek_solo.jpg|https://g.denik.cz/97/d9/screen1_new.jpg|Nutriatlas. Ilustrační foto#

Mateřské weby

Emulgatory.cz je kompletní databáze všech éček, co jsou registrované. U éček je i tzv. stupnice škodlivosti od nuly do sedmičky. Sedmičkou se označují éčka, která by se v žádném případě neměla v potravinách vyskytovat.

Chemievjidle.cz je databáze potravin, která je provázaná s webem emulgatory.cz. Navíc obsahuje velmi podrobné vyhledávání o potravinách.

Zdraverecepty.cz - ve chvíli, kdy víte, která éčka nejsou vhodná, zjistíte si potraviny, ze kterých můžete vařit. Je čas na skutečný kulinářský zážitek! Uživatelé mohou sami do databáze recepty vkládat. Nyní je v ní přes 650 receptů. Na základě jednotlivých surovin si sami můžete vyhledávat, co si připravíte.

NutriAtlas.cz – webové stránky věnované mobilní aplikaci NutriAtlas, najdete zde vždy aktuální verzi a mnoho názorných video-návodů jak aplikaci používat.

Autor: Věra Bláhová

29.8.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Kuchař, kuchařka 28 000 Kč

Restaurace DiCarlo, K Hrnčířům 96, Praha 4 - Šeberov přijme kuchaře/kuchařku na krátký/dlouhý týden, možno i po vyučení - rádi zaučíme. Nástupní plat 28.000 Kč + prémie. Tel.: 244 402 954,

Gastronomie - Restaurace v centru Prahy 30 000 Kč

Restaurace se zahradkou v centru města - Malá Strana, přijme kuchaře. Požadujeme praxi, zájem o práci, znalost české kuchyně, práce s grilem, pracovitost, spolehlivost, samostatnost. Nabízíme nástupní plat 30.000 Kč čistého plus odměny, 3-10.000 Kč/měsíčně. Práce na krátký/dlouhý týden. Fér jednání.

Administrativa - Certifikovaný pracovník 25 000 Kč

Centrální výběrová řízení a.s. Stabilní, velká společnost, se stovkami zaměstnanců, s profesionálním přístupem a zázemím, hledá pracovníky pro vyplňování přihlášek do výběrových řízení domácností. Práce v terénu i v kanceláři. Rozsáhlý motivační program a odměny. Možnost rychlého kariérního růstu. Program na osobní rozvoj a vzdělávání zdarma. Služební vozidlo i pro soukromé účely. Práce pro teamové hráče a pro ty, kteří se baví v dobrém kolektivu.

Administrativa - Certifikovaný pracovník 25 000 Kč

Centrální výběrová řízení a.s. Stabilní, velká společnost, se stovkami zaměstnanců, s profesionálním přístupem a zázemím, hledá pracovníky pro vyplňování přihlášek do výběrových řízení domácností. Práce v terénu i v kanceláři. Rozsáhlý motivační program a odměny. Možnost rychlého kariérního růstu. Program na osobní rozvoj a vzdělávání zdarma. Služební vozidlo i pro soukromé účely. Práce pro teamové hráče a pro ty, kteří se baví v dobrém kolektivu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
8

Čeští lékaři vymírají. Zachránit je mají miliardy od státu

Ilustrační snímek
3

Plastové šálky postupně skončí. Firmy se vracejí zpět ke sklu a porcelánu

Nejvyšší fotbalová liga má nového partnera. Fortunu. Logo rozpoutá debaty

Marné hledání dlouhodobého partnera skončilo. Nejvyšší fotbalová liga má po letech silného partnera, se kterým se spojí na několik let dopředu: sázkovou kancelář Fortuna. Ta patří finanční skupině Penta, pod kterou spadá i vydavatelství VLM.

Izraelská letadla zaútočila na Pásmo Gazy. Šlo o odvetu za rakety Hamásu

Během úterní noci udeřily izraelské letouny na pětadvacet cílů v Pásmu Gazy. Izraelská armáda následně uvedla, že se jednalo o odvetu za přinejmenším třicet raket a minometných střel, které byly na Izrael vypáleny z území ovládaného radikálním hnutím Hamás. 

Fraška, nebo skvělý byznys? Osmačtyřicet týmů na MS budí emoce

Ve sportovním světě nenajdete spolehlivější továrnu na peníze, než je fotbalové mistrovství světa. Ani olympijské hry nemají takovou sledovanost. Pro federaci FIFA je obří turnaj pozorně opečovávanou dojnou krávou, o velkých sponzorech a televizních společnostech nemluvě.

Zubrům se v Česku daří. Na pláních u Milovic už je jich přes dvacet

/FOTOGALERIE/ Nejen stádo divokých koní a praturů se má na pláních u Milovic a Benátek nad Jizerou k světu. Nová mláďata se rodí také zubrům, naposledy dvě minulý týden. V tuto chvíli počet jedinců v jejich stádu přesáhl dvacet, přesně jich je 21.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT