Jsou to jedny z největších zabijáků v Evropě. Trans tuky. Podle lékařů mají na svědomí až čtyři miliony úmrtí ročně. Evropská komise proto vydala doporučení, podle kterého údajně výrobci množství průmyslově vyráběných rostlinných tuků v jídle snížili. Jenomže jestli to skutečně udělali, nikdo nehlídá. Obsah transmastných kyselin se totiž na obalech potravin paradoxně uvádět nesmí.

Způsobila to chyba v evropské legislativě, podle které se na obal může napsat jenom to, co je vyjmenováno v zákoně. A transmastné kyseliny z tohoto zákona vypadly.

Státní zdravotní ústav se proto rozhodl pro velký test: prozkoumat přítomnost tuků v mateřském mléce. „Posbírali jsme 69 vzorků, které pocházely od náhodně vybraných kojících žen z celého Česka, a podrobili jsme je analýze,“ popisuje vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin při Státním zdravotním ústavu Jiří Ruprich.

Výsledek: většina žen v sobě měla jen 0,9 gramu transmastných kyselin na 100 gramů tuku. Pohodlně se tedy vešly do norem stanovených Světovou zdravotnickou organizací. Ta doporučuje spotřebovat jen 1 gram tohoto tuku denně. Ještě před deseti lety přitom v těle žen kolovalo kolem 3,13 až 3,78 gramu. Podle hygieniků je to dobrá zpráva. „Průmyslově vyrobené margaríny totiž obsahují umělé struktury, které tělo neumí využít, protože se v těle špatně metabolizují,“ vysvětluje profesor Ruprich.

Trans tuky navíc zabíjely. Kardiologové předložili důkazy o tom, že mají na svědomí mrtvice, infarkty i vysoký krevní tlak. Způsobují i cukrovku, snižují hormonální rovnováhu a zapříčiňují neplodnost. „Stačí pouhých pět gramů tohoto tuku denně a riziko ischemické choroby srdeční vzroste o 23 procent,“ varoval vedoucí Katedry preventivního lékařství 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Pavel Dlouhý.

Jejich argumenty podpořily i studie ze zemí, kde trans tuky omezili zákonem. Třeba z Dánska. Jejich průměrný příjem tam klesl na pouhých 0,01 až 0,03 gramu denně. Počet srdečních selhání se okamžitě snížil – o 14,2 úmrtí na sto tisíc obyvatel méně.

V Česku by mělo přinést omezení těchto tuků podobný efekt: počet úmrtí na kardiovaskulární choroby by se měl snížit nejméně o 6,5 tisíce ročně. Zachránilo by to tedy stejné množství lidí, jaké žije například ve Františkových Lázních nebo v Železném Brodě.