V 19. století, kdy se již koření dostávalo do Evropy mnohem snáze a jeho cena tedy rapidně klesla, byl o koření takřka nulový zájem, jíst kořeněná jídla bylo absolutně nemoderní - je tedy vidět, že i chutě a vkus jídla se vyvíjejí a podléhají módě.

Skořice vždy patřila mezi vzácná koření. Pochází ze Srí Lanky, kterou nejprve ovládli Portugalci a poté Nizozemci - skořice byla velmi drahá, a zisky z jejího prodeje v Evropě enormní, bohužel to vše na úkor místního obyvatelstva, které muselo pro evropský přepych nesmírně trpět. Boje o monopol na dovoz koření byly zcela logické - kdo měl monopol, určoval cenu koření pro celou Evropu.

černá jeřabina
Černá jeřabina zpomaluje stárnutí

Kůra ze stromu
Jde vlastně o aromatickou kůru stromů skořicovníků, která se po sklizni nechá sušit na slunci, a tím se zkroutí do známých fotogenických ruliček, které patří mezi vděčné záběry fotografů z exotických tržišť. Ač skořicovníků existuje obrovské množství druhů, ke konzumaci se používá zhruba druhů pět. Čím více je kousek skořice slabší, tím je chuť jemnější.

Při nákupu celé skořice je třeba být opatrný a zásadně nekupovat měkké či černé kousky. U nás se lehce dá sehnat jak prášek, tak celá skořice. Po nákupu (a to platí pro jakékoliv koření) je dobré jej ihned přendat do tmavé a vzduchotěsné nádoby a uchovávat v suchu - takto nejdéle uchová svoji vůni a chuť.

Na východě naslano
Skořice patří k nejuniverzálnějším kořením - hodí se jak do slaných jídel, tak do sladkých. Zajímavé je, že ve východní kuchyni je spíše používána do slaných jídel (pilaf, curry, kuskus, ryby, maso), v západní spíše do sladkostí - ať už mezi sladkosti řadíme svařené víno, nebo perník, sušenky, čokoládu. Bývá také součástí limonád, či žvýkaček. Hodí se téměř ke každému ovoci, například švestky, třešně, hrušky, jablka; takže až příště budete zavařovat, nezapomeňte přidat kousek skořice.

hřebíček
Hřebíček drží pohromadě chuti i vůně

Pomocí skořice a ostatních druhů koření je úplně snadné si v domácích podmínkách vyrobit ovoněný čaj - téměř v každém supermarketu je k dostání sypaný cejonský čaj - stačí 1 lžíce tohoto čaje, 2 hřebíčky, 1 malá celá skořice, 3 lusky kardamomu a vše společně povaříme s litrem vody cca 5 minut, před servírováním přecedíte a dosladíte dle chuti. Podobně je možné vyrobit slavnostní verzi grogu: při vaření vody přidáme 3 hřebíčky a malou skořici a již bez koření nalijeme na rum či whisky a dosladíme medem.

Recept:

Skořicové sušenky s brusinkami

Suroviny: 80 g ovesných vloček, 90 g sušených brusinek, 125 g hladké mouky, 8 g prášku do pečiva, 2 g soli, 115 g změklého másla, 130 g cukru, 1 vajíčko, 100 g bílé čokolády, ½ lžičky skořice

Postup: Smíchejte ovesné vločky, brusinky, mouku, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse míchejte cukr a máslo, dokud se nespojí v hladkou hmotu. Vmíchejte vejce, poté sypkou směs a na kousky nakrájenou čokoládu. Pomocí lžičky vytvořte kuličky, které položte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C cca 12 minut. Sušenky by měly mít lehce nazlátlou barvu.

Renata Dvořáková