Pacientů totiž neustále přibývá a stále častěji se do ortopedické ambulance s tímto problémem dostávají i děti předškolního věku.

Kromě individuálního cvičení s fyzioterapeuty, které je běžně předepisováno lékaři v ambulancích, tak mohou pacienti využít každý pátek kolektivního cvičení SM systému.

„Hlavním důvodem je skutečnost, že pacientů se skoliózou přibývá. Mezi dospělými i dětmi. Cílené a pravidelné cvičení pod odborným dohledem je velice účinná metoda, jak těmto pacientům pomoci," sdělil ortoped Lubomír Motyčka, který je hlavním organizátorem kurzu.

Dle jeho slov totiž pacienti sice projdou ortopedickou ambulancí a předepsaným individuálním cvičením s fyzioterapeuty, ale u těchto diagnóz je velice důležitá pravidelnost a kontinuální činnost. Bohužel řada pacientů absolvuje rehabilitaci, ale poté přestanou cvičit nebo cvičí špatně. Efektivita je pak nízká.

„To, že mohou cvičit pravidelně pod odborným dohledem má řadu výhod. Jednak zvýšíme pravděpodobnost správného provádění cviků a další efekt vidíme u dětí. Děti chodí na cvičení s rodiči a zároveň vidí, že nejde jen o jejich problém, což má výborný psychologický efekt," dodal Motyčka.

Spirální stabilizaci páteře a mobilizaci podle rehabilitačního lékaře Richarda Smíška – SM systém – je výbornou metodou pro řešení dané diagnózy. Principem metody je spirální stabilizace páteře svalovými řetězci, hlavně šikmými břišními svaly, při přirozeném pohybu. Jde o regenerační, protahovací a zároveň posilovací zdravotní program.

„Jde o sestavu dvanácti speciálních cviků, které se provádějí pomocí pružného lana. Při nácviku je vhodný dohled fyzioterapeuta, aby se cviky prováděly správně, to znamená, aby se zapojovaly správné skupiny svalů," sdělila vedoucí fyzioterapeutka Jana Kuttelwascherová.

SM systém je vhodný pro všechny věkové kategorie. Rehabilitační oddělení nakoupilo nové vybavení potřebné pro kolektivní cvičení, tedy pro maximálně dvacet účastníků daného kurzu. Pacienti nic neplatí, nutné je pouze vystavení poukazu od lékaře.

Cvičení je vhodné nejen pro pacienty se skoliózou páteře a špatným držením těla, ale třeba i pro sportovce jako kompenzační trénink, pro lidi s bolestmi hlavy, kloubů, při problémech s plochou nohou a vbočeným palcem nebo při migrénách.

V prostorách havlíčkobrodské nemocnice se koná vždy v pátek od 14 do 15 hodin.

Petra Černo