Zatímco v rozvojových částech světa panují problémy s přísunem potravin, v rozvinutých oblastech planety, zejména v Evropě, severní Americe či Austrálii, existuje naopak výrazný nadbytek. Ten má v kombinaci s nevhodnou skladbou jídelníčku a nedostatkem pohybu dopady i na zdraví Čechů a Češek. Projevuje se vznikem civilizačních chorob způsobených nadváhou a nezdravým životním stylem.

Do nových prostor se přestěhovalo kožní oddělení Uherskohradišťské nemocnice. Pacienti ho nyní naleznou ve třetím patře budovy F, takzvaného skleňáku, kde lékaři nově provádí všechny kožní zákroky.
Přibývá pacientů s lupénkou, biologická léčba stojí stovky milionů

„Vysoký cholesterol v krvi stále trápí značnou část české populace. To je alarmující skutečnost, protože právě vysoká hladina cholesterolu způsobuje kornatění cév (aterosklerózu) s jejími důsledky, jako jsou například infarkty myokardu či cévní mozkové příhody,” varuje MUDr. Ioannis Svilias, lékař se specializací na endokrinologii a diabetologii. A zároveň dodává: „Ročně zabijí srdeční nebo mozkové příhody způsobené ucpanými cévami přes padesát tisíc Čechů. Mnoho z nich se mohlo dožít pohodového důchodu a stačilo jen málo – nechat si u lékaře z krevního vzorku jednoduše otestovat hladinu cholesterolu.”

Obezita na dosah ruky
Obecně je obezita spojena s ukládáním tkáně v oblasti břišní, a je dána tím, že příjem energie je větší než její výdej. „V principu máme všichni více energie, než kolik potřebujeme pro současný způsob života. Pro získání potravy se nemusíme tolik snažit. Strava je bohatá, nerespektuje se její složení, například řetězce s rychlým občerstvením jsou postaveny na ohromném příjmu energie. Tady marketing vítězí nad racionálním uvažováním, fast foody chtějí navštěvovat už malé děti,“ říká profesor MUDr. Vladimír Teplan, DrSc., nefrolog, metabolog a klinický konzultant výživového programu Cambridge Weight Plan.

Robotický systém Da Vinci při operaci v olomoucké fakultní nemocnici
Fakultka v Šantovce "půjčí" lidem robota, který umí šetrně operovat

Predispozice k obezitě se mohou projevit již v dětství, většinou ale až mezi dvacátým a třicátým rokem věku. To, jak často a jaké porce jíme, by se však mělo odvíjet od pohybové aktivity. Vždy je ale nutné zohlednit bazální metabolismus, přidanou energii a případnou další fyzickou aktivitu, v našem prostředí typicky fitness a jiné sporty. Důležité jsou také makroživiny, které v jídle přijímáme. „Ve stravě musí být vždy nezbytně zastoupeny bílkoviny. Pokud tomu tak není, zvyšuje se především v mladším věku riziko výskytu vývojových vad, jako je například kwashiorkor, tedy syndrom těžkého nedostatku bílkovin, svalová atrofie, malátnost nebo otoky,“ vysvětluje výživový poradce Ing. Lukáš Vrána.

Daň za pohodlí
S pohodlným životním stylem se v rozvinutých společnostech pojí tzv. civilizační choroby. Jen v České republice na ně umírá zhruba polovina populace, denně téměř 200 lidí. Patří mezi ně kardiovaskulární choroby, diabetes, ale i onkologická onemocnění. K jejich propuknutí přispívá například kouření či nadměrná konzumace alkoholu, cukru nebo kofeinu. Nejčastější příčinou úmrtí jsou proto onemocnění oběhové soustavy, tedy infarkt myokardu nebo cévní mozkové nemoci, za nimiž následuje rakovina tlustého střeva, karcinomy prsu u žen a prostaty u mužů.

Ilustrační foto.
Nové léky nejen na srdce. Čekání na ně bude ještě delší

K dalším častým civilizačním nemocem patří hypertenze neboli vysoký tlak, ale i předčasná ateroskleróza nebo poruchy příjmu potravy, jako je anorexie a bulimie. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) k jejich vzniku nejvíce přispívají trans-mastné kyseliny, nasycené mastné kyseliny, sůl a cukr. K jejich konzumaci je tedy vhodné přistupovat s opatrností. Například pokud víme, že bude náš den aktivní, můžeme jíst více. Pokud ale budeme celý den v kanceláři a ani večer nás žádná pohybová aktivita nečeká, je rozumnější se v jídle mírnit.

„Při zjištění prediabetu je základem léčby především změna životního stylu. Jelikož pacienti s prediabetem často mívají nadváhu nebo jsou obézní, kromě redukční diety je důležité začít s pravidelnou aerobní fyzickou aktivitou. Optimální je minimálně třicetiminutová aktivita třikrát týdně. Ideální typ pohybu je rychlá chůze, jízda na kole nebo běh. V případě kuřáků je zásadní s kouřením přestat. Změnou životního stylu, zdravou stravou a pohybem je možné se zcela vyhnout rozvoji mnoha onemocnění. říká MUDr. Ioannis Svilias.

Virus HIV/AIDS, ilustrační foto.
Lidé možnost nákazy virem HIV stále podceňují

NÁZOR ODBORNÍKA
Ing. Lukáš Vrána, výživový poradce

Jak během dne správně jíst?
Názory, co a jak často jíst, se různí, a to jednoduše proto, že univerzální rada neexistuje. K nastavení správného stravovacího režimu je zapotřebí znát své vlastní tělo a sáhnout si do svědomí, jak jsme na tom s pravidelným pohybem. Pokud na talíři nechceme vidět maso, platí to dvojnásob. Ačkoliv jsou ty správné „recepty“ vždy individuální, několik obecných rad přeci jen existuje.

Základním stavebním kamenem denního přísunu živin je snídaně, ideálně bez sladkostí. Vhodné je ovoce, mléčné výrobky nebo třeba ovesná kaše. Vhodné jsou také malé dopolední a odpolední svačiny. Po jednodušším a menším jídle se tuky začínají spalovat dříve, není tedy nutné vynechávat jídla v domnění, že díky tomu nepřibereme. Pokud víme, že bude náš den aktivní, můžeme jíst více.

Jestliže chceme v těle budovat nějakou tkáň, třeba svaly, potřebujeme všechny aminokyseliny z celého spektra. Při konzumaci masa to není problém, protože je plnohodnotnou bílkovinou. Doplnit bílkoviny však lze i z jiných zdrojů, je však nutné nad skladbou jídla přemýšlet. Kombinací dvou stěžejních skupin potravin, obilovin a luštěnin, lze poměr aminokyselin zlepšit. Typicky jde třeba o kombinaci rýže jako obiloviny, fazolí jako luštěniny a zeleniny jakožto zdroje vlákniny. Kombinací je samozřejmě více, jde o tzv. komplementární bílkoviny.

Kdo je Lukáš Vrána
K výživě ho přivedl zájem o sport, který provozoval také na vrcholové úrovni. Stravu považuje za jeden z hlavních pilířů zdravého životního stylu. Je odborníkem na redukci hmotnosti, nastavení stravovacího režimu či význam bílkovin nebo nápojů a tekutin. Spolupracoval s řadou vrcholových sportovců.

JAK NA TOM JSME
Necelá polovina Čechů (44 %) chodí na pravidelné preventivní prohlídky
Třetina obvyvatel ČR trpí nadváhou
Sportu se věnuje 29 % lidí ve věku 45–59 let, seniorů pak jen 17 %
Zdravá strava zajímá pouze 58 % Čechů
Polovina úmrtí je způsobena kardiovaskulárním onemocněním
(Zdroj: PPM FACTUM)

***

TIPY
Kam za zdravým životním stylem

27. - 29.10. 2017 Gymnázium Omská, Praha 10 - Vršovice 50. mezinárodní festival ezoterických a duchovních směrů Miluj svůj život Praha – Zajímavé přednášky, koncerty, besedy, cvičení a mnoho dalších programů z oblasti zdravého životního stylu a ezoteriky
2.11. - 3.11. 2017 VŠTVS Palestra (Vysoká škola tělesné výchovy a sportu), Praha, Mezinárodní vědecká konference Wellness, zdraví a kvalita života, 5. Bienále Mezinárodní konference Wellness, zdraví a kvalita života 2017
3.11. - 5.11. 2017 Výstaviště Praha Holešovice - Biostyl - Ecoworld, Mezinárodní veletrh zdravé výživy, zdravého životního stylu a ekologicky šetrných výrobků a služeb
5.11. 2017 Institut klinické a experimentální medicíny, Praha, Konference Dialogem ke zdraví IV. Konference pro všechny, kteří mají zájem diskutovat o problematice výživy a potravin
10.11. - 12.11. 2017 Brno - Výstaviště Brno, Life!, Festival sportu, tance a zábavy
1.12. - 3.12. 2017 Výstaviště Černá louka, Ostrava, Vánoční esoterické trhy – esoterika, alternativní medicína a zdravý životní styl