Chlapeček se narodil předčasně a trpěl různými zdravotními problémy. V osudný večer ho matka uložila tak, jak jí poradili lékaři, v noci ho ještě kontrolovala, ale když se ráno vzbudila, osmiměsíční miminko již nedýchalo a nejevilo známky života.

Na místo vyjeli záchranáři, kteří po příjezdu okamžitě započali s resuscitací. „Dítě jsme ve velmi vážném stavu transportovali nejrychlejší cestou do zdravotnického zařízení, ale bohužel už během transportu došlo k jeho úmrtí,“ řekla krajská mluvčí zdravotnické záchranné služby Mária Svobodová.

Pacienti trpí poruchami zraku, citlivosti, hybnosti, koordinace a rovnováhy. Mají problémy s řečí, trápí je svalové křeče, únava, akutní i chronické bolesti, změny nálad, deprese a poruchy paměti.
Alzheimer mladých. Roztroušenou sklerózou onemocní stovky lidí ročně

Jak je v těchto případech běžné, neštěstí začali prověřovat policisté. Lékaři ale prokázali, že příčinou úmrtí byl SIDS, a tak byl případ nyní odložen. „Mohu potvrdit, že v průběhu prověřování nebylo zjištěno, že by šlo o smrt způsobenou jinou osobou, ať již konáním nebo opomenutím, a tak nejde o podezření z trestného činu,“ řekla Deníku klatovská okresní státní zástupkyně Jiřina Vítovcová.

Záhadný SIDS 

SIDS postihuje především předčasně narozené děti či děti, jejichž matky v těhotenství kouřily. Většinou dochází k náhlému úmrtí u novorozenců, kteří se jeví zcela zdraví, po uložení ke spánku, přičemž není možné vypátrat žádné vnější zavinění nebo způsobení smrti. Poté, co jsou vyloučeny všechny možné jiné příčiny úmrtí, je obvykle stanovena diagnóza SIDS.

Do osmi let by kvůli vysokému věku mohla do penze zamířit až třetina praktiků.
Kritická situace. Praktiků je v Česku nedostatek, skončit mohou sta dalších

Důvody, které k SIDS vedou, zůstávají prozatím záhadou. Je však jisté, že SIDS není způsobena udušením, poruchou imunity, dávením, nebo jiným onemocněním.

Monitory dechu 

Předcházet se SIDS snaží např. Nadace Křižovatka, která již od roku 1995 informuje v ČR o SIDS, o možnostech ochrany ohrožených dětí a především díky dárcům a sponzorům pomáhá vybavit české nemocnice a porodnice monitorem dechu.

„Ten hlídá nejen zástavu dechu, ale také apnoe pauzy, neboli bezdeší, a jakékoliv nepravidelnosti dechu děťátka. V případě potíží okamžitě spustí alarm, aby přivolal pomoc dospělého, který může včas poskytnout dítěti první pomoc,“ uvedla regionální manažerka Nadace Křižovatka pro Čechy Miloslava Stibůrková.

HPV: Očkování sníží riziko onemocnění o 93 procent.
HPV je tichý zabiják. Předejít mu lze před prvním sexem

Dodala, že se nadaci podařilo díky štědrosti sponzorů a dárců vybavit novorozenecká a dětská oddělení českých nemocnic více než 9500 monitory dechu za cca 36 milionů Kč. Přístroje neslouží jen v nemocnicích, ale jsou rodičům půjčovány i domů.

Typické rysy SIDS:
* K úmrtí dochází velmi náhle, řádově hodiny od uložení dítěte ke spánku.
* Pro SIDS je velmi typické, že dítě nepláče, nekřičí.
* Dítě se před událostí většinou projevuje jako zcela zdravé, dobře živené a celkově se zdá, že se cítí dobře. Pravdou je, že není neobvyklé, když se před SIDS zaznamená výskyt symptomů typických u virových nákaz, zejména horních cest dýchacích a zažívacího ústrojí.

Zdroj: Nadace Křižovatka