Člověk by si měl vybrat způsob, který mu bude vyhovovat trvale, a nevolit radikální provizorní řešení, tvrdí. Nemusí se podle odbornice trápit tím, která konkrétní potravina mu podle reklamy odbourává tuky a která je pro jeho tělo jedem, zda má z celkové energie přijmout 19 nebo 20 procent bílkovin, jíst čtyřikrát nebo pětkrát denně, pít před jídlem, při nebo po jídle a kdy nejpozději večer smí jíst.

„Ať jste unavená matka malých dětí, žena v přechodu, uspěchaný manažer či osamělý člověk, pokuste se v každém okamžiku vytěžit ze své situace maximální pohodu a naučte se cítit ve svém těle dobře," radí Málková. K úspěchu vede podle ní to, když člověk přeladí negativní myšlení v pozitivní, lépe pak zvládá obtíže spojené někdy se změnou životního stylu.

Kniha učí v části nazvané Nakupujeme s rozumem, jak nepodlehnout reklamním sloganům a nakupovat chytře. Znamená to vyznat se ve výživových značeních potravin a vybrat ty, které člověku zapadají do jeho optimálního jídelníčku. „Nedávejte do košíku potraviny bezmyšlenkovitě, nepodléhejte všeobecnému dojmu zdravosti a dietnosti, ale zaměřte se na informace o jejich složení," doporučuje odbornice.

V části druhé nazvané Vaříme s chutí jsou návody na sestavení celodenního jídelníčku jako puzzle. Závisí na tom, zda člověk chce hubnout, po zhubnutí si váhu udržet, nebo problémy s váhou nemá, ale chce žít zdravě. Recepty uvedené v knize jsou navrženy tak, že se dá pokrm připravit pomocí drobných změn ve dvou variantách – pro hubnoucí a pro ty, kteří chtějí žít zdravěji. Speciální podložka, která je přílohou knihy, slouží jako měřítko pro velikost porcí.