Rakovina slinivky břišní je často diagnostikována v pozdním stadiu a naprostá většina pacientů do roka umírá.
Výsledky rozsáhlé studie jsou jednoznačné v případě uzenin, a to už pro konzumaci 50 gramů denně, což odpovídá jednomu párku nebo dvěma plátkům slaniny.
Naopak nepřesvědčivě výzkum dopadl v případě srovnání konzumace červeného a bílého masa.
Výsledek je založen na rozboru 11 dílčích studií, v nichž byly porovnány údaje o 6643 pacientech s rakovinou slinivky břišní.
V případě srovnání vlivu různých druhů masa se sice ukázalo, že denní konzumace 120gramových porcí červeného masa zvyšuje onemocnění o 29
procent, ale jenom u mužů, nikoli u žen.
Jednoznačným závěrem autorů studie je, že se nedá pochybovat o negativním dopadu konzumace uzenin pro celou populaci a červeného masa pro muže.
Pouze pět procent lidí s rakovinou slinivky přežívá víc než pět let po zjištění nemoci. Obecně je v populaci výskyt tohoto druhu rakoviny nižší než u jiných druhů. V Británii se riziko výskytu choroby uvádí na jednoho ze 77 mužů a jednu ze 79 žen. Statistiky týkající se ČR hovoří o 20 pacientech na 100 000 lidí.
Nepřehlédněte:
Bytová družstva se ocitla v pasti. Neplatiče již nemohou vyhoditRakovina slinivky: Riziko zvyšuje slanina
Londýn - Snídáte každý den slaninu s vejci? Pak se u vás zvyšuje riziko onemocnění rakovinou slinivky břišní o 19 procent. A s vyšší konzumací se toto riziko ještě dále zvyšuje. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnil odborný časopis British Journal of Cancer.
Jíst každý den slaninu zvýší riziko rakoviny slinivky o 19 procent, zjistili vědci.
|
Foto: ČTK