"Příušnice se nejvíce šířily v době, kdy byl zvýšený výskyt akutních respiračních onemocnění a chřipky, kdy byli lidé oslabení a měli nízkou imunitu," uvedla Luňáčková.

Největší nemocnost je na Českobudějovicku, mezi studenty středních škol, nejmenší naopak na Strakonicku. První nemocní se začali objevovat na začátku roku. Největší výskyt onemocnění zaznamenali epidemiologové v březnu a dubnu, od května se v týdenních intervalech evidují pravidelný pokles.

"Počty klesly zhruba o třetinu. V minulém týdnu máme 41 nových případů, v tomto týdnu jeden," uvedla Jitka Luňáčková z českobudějovické krajské hygienické stanice.

Většinou jde o případy, kdy pacienti v dětství byli očkováni, ale po čase už nepodstoupili druhé očkování, které je nezbytné

Podle Luňáčkové nemocní prodělali lehčí průběh nemoci. "Čtyři pacienti měli buď meningitidu nebo zánět varlat," řekla.

Očkování proti příušnicím je už delší dobu součástí takzvané trivakciny. Vedle příušnic ji tvoří ještě vakciny proti zarděnkám a spalničkám. Někteří rodiče však z různých důvodů děti očkovat nenechávají.

Virus příušnic se vyskytuje hlavně na sliznici v ústech. Prostřednictvím slin nakaženého člověka se může šířit dál. "Lidé v tomto případě moc nedodržují opatření, které by měli. Takže se klidně napijí ze stejné skleničky jako nemocný člověk nebo kouří společně jednu cigaretu," uvedla Luňáčková. Podle ní také řada pacientů svůj stav podcenila a dostatečně dlouhou dobu se doma neléčila.