Když v Klaudiánově nemocnici před pár týdny otevírali novou jednodenní chirurgii, hovořilo se o tom, že tu budou operovat hemoroidy, kýlu, žlučník, a také odstraňovat křečové žíly.

Jde o relativně nekomplikovaný zákrok, navíc varixy neboli křečové žíly trápí prakticky každého druhého člověka v České republice.

Většina lidí má tuto operaci spojenou s mnohatýdenní neschopností chůze, několikaměsíčním nošením kompresních punčoch a nepříjemnou rekonvalescencí. To ale nemusí být pravidlem.

V Klaudiánově nemocnici budou totiž tento zákrok provádět revolučním způsobem. „Spolu s panem doktorem Kneiflem k nám přišly dvě metody, které v Boleslavi dosud nikdo nedělá," potvrdila mluvčí nemocnice Kamila Hamáčková.

Pro pacienta to znamená nejen menší zátěž, protože nemusí absolvovat celkovou narkózu, ale ve většině případů může odejít ještě týž den domů. Dalším bonusem je mnohem kratší rekonvalescence a rychlý návrat do běžného života, navíc hned po zákroku člověk chodí.

„První z metod je laserová ablace, při níž se vlastně žíla taví pomocí laserového vlákna. Při této metodě se používá tumescentní lokální anestézie. Druhým způsobem je mechanicko-chemická ablace speciálním katetrem, systémem, který se jmenuje ClariVein," vysvětluje lékař Tomáš Kneifl, který už podobných zákroků provedl více než 1500.

Druhá metoda je přitom tak miniinvazivní, že při ní dokonce není nutné ani lokální umrtvení, je totiž prakticky bezbolestná.