„Podle regionů jsme zaznamenali největší nárůst cukrovky na jihu země, následují západ, Středozápad a severovýchod," uvedla Linda Geissová z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Nejprudší nárůsty zaznamenaly státy Oklahoma (226 procent), Georgia (145 procent) a Alabama (140 procent). Ale také v Kentucky v centrální části USA byl nárůst 158 procent a ve státě Washington na severozápadě 135 procent.

V roce 1995 bylo pouze ve třech státech, hlavním městě Washingtonu a Portoriku cukrovkou druhého typu postiženo alespoň šest procent populace. V roce 2010 už to bylo ve všech 50 státech, dodala Ann Albrightová z diabetického oddělení CDC.

„Tato čísla se budou nadále zvyšovat, pokud budou chybět efektivní strategie zacílené na větší prevenci jak cukrovky, tak obezity, která je často její příčinou," uvedla Albrightová. Obezitou dnes přitom trpí více než třetina Američanů.

Cukrovce druhého typu, který se týká 90 až 95 procent všech amerických pacientů, se dá předejít změnou životního stylu, cvičením a zdravou stravou, zdůraznila Albrightová.