Akce, jejíž náplní byl především praktický nácvik základní neodkladné resuscitace s využitím Automatizovaného externího defibrilátoru, se zúčastnilo sedmnáct zájemců. Mimo základní resuscitační techniky se všichni naučili také rozpoznat srdeční zástavu, racionálně komunikovat s operátory tísňové linky nebo poskytnout okamžitou pomoc v případě vdechnutí cizího tělesa.

ZÍSKALI CERTIFIKÁT

Na základě úspěšného zvládnutí všech znalostí a dovedností získali absolventi mezinárodně uznávaný certifikát Evropské resuscitační rady a mimo jiné také smartphone, jehož prostřednictvím si mohou stáhnout mobilní aplikaci Kiss Sharp. Ta umožňuje aktivaci First respondera v případě nejzávažnějších poruch zdraví pacientů, zejména v odlehlejších lokalitách s delší dostupností výjezdové skupiny ZZS. Kvalitní první pomoc, poskytnutá dříve, než se na místo události můžou fyzicky dostavit nejbližší záchranáři, může mít zásadní význam pro přežití nemocného.

SKORO 200 DOBROVOLNÍKŮ

Královéhradecká záchranka je první v České republice, která takto plánovaně využívá a školí poskytovatele první pomoci na vyžádání prostřednictvím speciálně vyvinuté mobilní aplikace. Unikátní systém byl spuštěn v průběhu letošního června a do současné doby se do něj zapojily téměř dvě stovky dobrovolníků. Za tři měsíce provozu mají zdravotničtí záchranáři zaevidováno pět případů, kdy u srdeční zástavy zasahoval First responder, aktivovaný právě prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu.

K zatím poslední události došlo v úterý 11. října. Vysoce kvalitní první pomoc a navazující rozšířená neodkladná resuscitace posádkami rychlé zdravotnické pomoci z Jičína a královéhradecké letecké záchranné služby vedla k obnově krevního oběhu šedesátiletého muže a významně tak zvýšila šanci na přežití nemocného a jeho návrat do normálního života.