Co ještě z průzkumu vyplynulo?

  • 41 % českých spotřebitelů upřednostňuje koupi výrobků místní produkce před nákupem běžných potravin v supermarketech, 
  • 54 % lidí v ČR je ochotno zaplatit více za lokálně pěstované / vyráběné potraviny,
  • 50 % Čechů rádo zkouší exotické potraviny a 57 % zase experimentuje s exotickými ingrediencemi rovnou při vaření,
  • 69 % Čechů souhlasí s tvrzením, že zdravá strava dokáže předcházet některým nemocem, a 79% věří, že správné stravování je téměř stejně efektivní jako medicínská léčba
  • Pro 50 % Čechů je požitek z jídla něco jako sex, 24 % by dalo přednost raději večeři v luxusní restauraci než sexuálnímu dobrodružství,
  • 76 % Čechů obdivuje kultury, v nichž si lidé vyhradí delší pauzu na oběd, aby se najedli ve společnosti druhých
  • 41 % Čechů považuje většinu svých jídel za uspěchanou.

„Lidé mají z dnešního stravování skutečné obavy a přestávají potravinářskému průmyslu důvěřovat," komentuje Gilles Berouard, CEO Havas Worldwide Prague a dodává: „70 % českých respondentů, kteří se naší studie účastnili, si myslí, že nezdravý životní styl představuje skutečnou hrozbu. Výrobcům nápojů a potravin se zde ale nabízí příležitost, jak tento problém řešit. Firmy si nejdříve musí získat důvěru spotřebitelů zpět. Třeba tím, že dokáží, že jejich produkty jsou dobré pro jejich zdraví a zároveň jejich výroba neškodí naší planetě."

Do průzkumu se zapojilo téměř 12 000 mužů a žen starších 18 let ze 37 zemí celého světa.