Frekvence

Jak často je zdravé chodit „na velkou“ je individuální, ale obecně platí, že při správném stravování byste měli cítit potřebu během 4 až 6 hodin po jídle, tedy klidně i třikrát denně. Pokud jíte příliš masa a málo rostlinné vlákniny v podobě čerstvé zeleniny a ovoce, může se tento interval prodloužit na 12 až 16 hodin.

V případě, že si jdete ulevit jen jednou za 3 až 4 dny, znamená to, že vaše zažívání a peristaltika nepracují správně a vy trpíte zácpou. Pokud stolice ve vašich střevech zůstává příliš dlouho, mění se na hnijící hmotu produkující toxické látky, které otravují celé tělo.

Velikost a konzistence

Také velikost stolice záleží na druhu potravy, kterou jíme. Při dostatku rostlinné vlákniny je množství větší. Vláknina totiž s vodou nabobtná a několikanásobně zvětší svůj objem. Vytvoří se tak stolice s hustou konzistencí, jejíž průchod tlustým střevem a konečníkem je snazší. Vláknina také urychluje peristaltiku střev a tím předchází zácpě a zároveň působí v zažívacím ústrojí jako magnet, který k sobě přitahuje veškeré toxiny a odpadní látky, které pak odnáší s sebou pryč z těla.

Varováním by měla být stolice s masťovou konsistencí, která obsahuje velké množství tuku, což je charakteristické pro nedostatečnou činnost slinivky břišní. Ve stolici byste také neměli pozorovat větší množství nestrávených částeček potravy v podobě čočky nebo mláta. Znamená to, že buď nežvýkáte jídlo dost důkladně (hltáte), nebo máte nedostatek zažívacích enzymů. V pořádku jsou jen obaly některých luštěnin a většiny semínek, které jsou nestravitelné.

Plave nebo jde ke dnu?

Zda je vaše strava bohatá na vlákniny a vyvážená pro tělo, poznáte i podle toho, že stolice po vyloučení v záchodě „plave“. Pokud je ve vašem jídelníčku nedostatek ovoce, zeleniny a celozrnných obilovin, je stolice tvrdá, suchá a „jde kde dnu“. Vylučováním tvrdé stolice se navíc velmi namáhají střeva. K tomu se často nabalují i další potíže jako hemoroidy, střevní vychlípeniny nebo rakovina tlustého střeva.

Hmotnost

Průměrný Evropan vyloučí za den 100 až 200 g stolice při celkové době trávení 60 až 70 hodin. Pokud hladovíme, klesne množství až ke 20 g. Naopak při průjmu člověk během dne vyloučí více než 250 g řídké stolice. Stolice průměrného Afričana pak dosahuje hmotnosti až 500 g při celkové době trávení 30 hodin. Někteří příslušníci divokých jihoamerických kmenů jsou dokonce schopni vyloučit až jeden kilogram stolice denně! Vysvětlením je opět množství pozřené vlákniny, která zvyšuje objem stolice a urychluje proces trávení. U afrických domorodých kmenů byl díky tomu zaznamenán nulový výskyt kolorektálního karcinomu.

Tvar

Normálně by měla být zpracovaná do rovného válečku o průměru cca 2,5 cm a délce 10 až 12 cm (klobása). Ovšem pokud se vám povede lejno dlouhé 20 a více cm, svědčí to o zdravém jídelníčku a čistém a plně funkčním zažívacím traktu. Pokud je stolice tvrdá a kouskovitá, dává tím tělo signál, že ztratilo mnoho vody, nebo může jít o příznak spastické zácpy.

Zápach

Je přirozený, avšak stolice po „živé“ zeleninové a ovocné stravě páchne daleko méně než po masité a tučné. Velmi intenzivní pach stolice se objevuje při krvácení do střeva a při nádoru tlustého střeva.

Barva

Stolice je v pořádku, pokud je středně hnědá. Nelekejte se však, zjistíte-li krátkodobou odlišnost. Barva fekálií se den ode dne mění podle toho, co jíte a pouze dramatické, trvalé změny barvy jsou důležité.

Černá
Přirozený jev
Po užívání aspirinu nebo léků obsahujících bismut, pokud jste jedli lékořici, borůvky, velké množství špenátu nebo jinou listovou zeleninu, snědli jste jídlo s vysokým obsahem železa nebo užíváte železité tablety, nebo jste pili velké množství červeného vína.

Projev nemoci
Černá stolice vzniká krvácením do trávicího traktu (kdekoliv od úst až po tlusté střevo).

Červená
Přirozený jev
Vypili jste rajčatovou nebo řepovou šťávu, snědli rajskou polévku nebo vodní meloun.

Projev nemoci
Trpíte hemoroidy, dochází ke krvácení do tlustého střeva nebo konečníku, máte zhoubný nádor střeva nebo konečníku.

Šedá
Projev nemoci
Máte nedostatek žlučových barviv (při poruše odtoku žluči do střeva) nebo poruchu žlučovodu, případně trpíte celiakií.

Zelená
Přirozený jev
Snědli jste velké množství listové zeleniny, pozřeli jste zelené nebo červené potravinové barvivo (želatinu, nanuky), snědli jste příliš železitých doplňků.

Projev nemoci
Jídlo putuje do tlustého střeva příliš rychle (např. kvůli průjmu).

Žlutá/oranžová
Přirozený jev
Snědli jste jídlo bohaté na betakaroten (mrkev, meruňky) nebo vypili mrkvovou šťávu, užíváte léky obsahující betakaroten. Žlutá barva se pak objevuje po velkém přísunu mléčné stravy.

Projev nemoci
Máte nadbytek tuků ve stolici kvůli špatnému vstřebávání.

Bílé nitkovité částečky
Projev nemoci
Spolu s pálením kolem řiti jde o projev roupů.

Zdroj. Šíp