1. Řekněte si upřímně, kde ji chcete strávit a co od ní očekáváte. Jestli poleženíčko u moře nebo u bazénu s knihou, jestli noční pařby, náročný sportovní program, obchůzky galerií a hradů… A najděte kompromis. Domluvte se například, že dopoledne vždy strávíte spolu a odpoledne si jeden z vás může obrážet místní umělecké skvosty výstavy a druhý ať si lehne s knihou nebo jde naběhat navyklou dávku kilometrů.

2. Pokud jsou vaše plány neslučitelné, máte dvě možnosti. Buď strávit část volna podle představ jednoho a část podle představ druhého, nebo prostě jet každý sám po svém, třeba s kamarády nebo s rodiči. V tom případě je ale nutné s tím počítat a druhému to zaprvé nevyčítat a za druhé důvěřovat, že nechystá nějaké nepřístojnosti.

3. Ujasněte si, jestli jste si opravdu vybrali správné místo, kde je vše, co chcete. A jestli na to máte dobré vybavení. V horách potřebujete víc než plavky a slamák.

4. Ujasněte si, jak to bude s penězi. Jaký je celkový rozpočet, jestli jsou s tím všichni srozuměni, kolik zbývá na zmrzliny a suvenýry. Aby pak manžel neměl pocit, že měl radši místo zájezdu koupit nové pneumatiky.

5. Pokud se už pro něco společně rozhodnete, nekažte druhému volno „ksichtěním" a připomínkami „já ti to říkala" a „já chtěla jet do lázní". Když už někde jste a stojíte o sebe, měli byste se oba snažit najít takový program a takový rytmus, z něhož je možné mít potěšení.