Původním záměrem majitelky farmy Košík paní Dagmar Havlové bylo vybudovat si u chaloupky pouze vlastní zahrádku, ale z koníčku se stala vášeň.

Po několika letech se rozhodla využít možnosti začlenit farmu do stále oblíbenějšího systému ekologického zemědělství a rozhodla se usilovat o certifikaci bio výrobků.

Jedním z atraktivních certifikovaných produktů jsou sýry ze zdejších ovčínů. V biokvalitě zde můžete ochutnat čerstvý, trvanlivý nebo uzený sýr. Z čerstvého mléka se připravuje tradiční brynza, ze zbylé syrovátky žinčica s vysokým obsahem bílkovin a minerálů.

O ovce se starají tři bačové ze Slovenska. Hlavní bača neboli Ujco pochází z okolí Prešova. Do středních Čech přivezl rodinné stříbro – generacemi nabyté zkušenosti z chovu ovcí a přípravy několika druhů ovčích sýrů.

„Nikdy som sa neučil robiť syry podľa nejakej knihy. Robím ich tak, ako ich robieval už môj otec, dedo i pradedo. Vlastnými rukami a dobre,“ říká slovenský bača z Farmy Košík Pavel Janič. Stádo romanovských ovcí, o které se stará, bylo vyšlechtěno v minulém století v carské Rusi.

Traduje se, že vznikly křížením s muflony, proto má jejich maso minimum skopového loje a velmi dobrou kvalitu. Ovčí vlna se pak používá na deky a přikrývky, které jsou dalšími firemními certifikovanými bio produkty.

Pohodová dovolená

Na Košíku můžete strávit i pohodovou dovolenou s dětmi a společně sledovat život na farmě. „Je možné asistovat při krmení a dojení, pomáhat se sběrem ovoce a dalších plodin,“ říká majitelka farmy Dagmar Havlová. „V případě zájmu o doprovod je dobré se ohlásit předem, abychom si zorganizovali práci a mohli se lidem věnovat,“ doplňuje.

K ubytování lze využít nově otevřený penzion v bezprostřední blízkosti farmy, který tvoří zrekonstruovaná selská usedlost. V přízemí chalupy je profesionálně vybavená kuchyně a dvě světnice k posezení s pravými kachlovými kamny.

Ubytovaní návštěvníci si mohou vybrat mezi plnou penzí či polopenzí z vlastních produktů. Specialitami šéfkuchaře Václava Košináře je jehněčí maso, domácí klobásky nebo brynzové halušky. Na farmu můžete vyrazit po celý rok, a přece se nebudete nudit. „V lednu a v únoru se rodí jehňata, procházkou lesem se dostanete až k našemu rybníku, kde je nádherné bruslení,“ dodává Dagmar Havlová.

Farma kolem rozhledny

Hospodářství paní Havlové, švagrové exprezidenta Václava Havla, se rozkládá přibližně na 70 hektarech.

Dům je spojen s moderní, ale velmi decentní dřevěnou věží, ve které se nachází pracovna výzkumného pracovníka Ivana M. Havla, kterou v roce 1994 vytvořila Alena Šrámková.

Stavba s názvem „Věž pro vědeckého pracovníka“ sklízí zasloužené úspěchy v architektonických časopisech a poutá pozornost všech návštěvníků farmy. Historie je ale mnohem starší. Roku 1988 si manželé Havlovi pořídili chatku v obci Košík jako útočiště před pražským shonem a hlavně před všudypřítomnou STB.