Maralí kořen má účinky blízké ženšenu. Proto je vhodný pro organismus vyčerpaný nemocí nebo fyzickou či psychickou námahou. Doporučuje se jako podpůrný přípravek po chemoterapii, borelióze, mononukleóze nebo nádorových onemocněních.

Vyplavuje z těla toxiny a také zrychluje odbourávání alkoholu. Zlepšuje také paměť a bdělost, proto se doporučuje i studentům. Bez nežádoucích vedlejších účinků navíc podporuje nárůst svalové hmoty - narozdíl od hormonálních přípravků, které se ke stejnému účelu hojně využívají. Ale pozor! Způsobuje nespavost, proto je lepší ho užívat během dne než na noc, a mírně také zvyšuje krevní tlak.

Podobné účinky má i dangšen, pazvonek chloupkatý, který stimuluje obranné procesy těla. Používá se zejména při vyčerpání a chronické únavě, ale také při velké fyzické námaze. Působí na krvetvorbu, ovlivňuje množství bílých i červených krvinek a vyrovnává nízký krevní tlak. Spolehlivě pomáhá na studené končetiny, prokrvuje organismus. Zlepšuje paměť, spánek a imunitní systém. Pazvonek posiluje sexuální aktivitu obou pohlaví, stejně tak normalizuje činnost pohlavních orgánů. Příznivě působí při úporné dušnosti a astmatu.

Posílení imunity

Zajímavou bylinou je také třapatka nachová, která silně posiluje obranyschopnost organismu. Extrakt z jejího kořene, je velmi dobrou prevencí před nachlazením a posílením imunity. Patří tedy k dobře prozkoumaným přírodním antibiotikům.

„Vývar se připravuje jednoduše. Vezmete jednu čajovou lžičku sušeného kořene třapatky, zalijete čtvrt litrem studené vody, vše povaříte přibližně pět minut, potom necháte čtvrt hodiny louhovat, následně scedíte. Toto množství užíváte maximálně třikrát denně po dobu dvou týdnů. Ale mnohem větší sílu a účinky na organismu má tinktura z třapatky,“ říká fytoterapeutka Jarmila Podhorná. 

Antiseptické a antibakteriální účinky má zase lopuchový kořen, zejména díky obsahu draslíku, fosforu, sodíku, zinku či selenu. Čistí krev, je močopudný a potopudný, celkově pročišťuje organismus, prospívá žlučníku a játrům. Vně se odvar lopuchového kořene používá na ekzémy nebo na podporu růstu vlasů. V Japonsku se běžně lopuchový kořen upravuje vařením, pečením, smažením, čerstvý připomíná chutí mandle.

Čertův kořen

Mezi silné antioxidanty patří eleuterokok ostnitý, jehož kořeny jsou typické tím, že se nachází těsně pod povrchem. Pro jeho charakteristickou vůni se mu také říká čertův kořen. Ochraňuje tělo před stresovými situacemi, harmonizuje mysl.

Je prokázané, že má vliv na snižování cholesterolu a cukru v krvi. Velmi často se doporučuje na problémy se srdcem a cévami. Eleuterokok zvyšuje odolnost všech orgánů v těle. Pomáhá tělu dostat se do kondice po prodělané chemoterapii, nemoci, úrazu. Působí na imunitu a velmi účelné je preventivní užívání v období chřipek a viróz.