Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek oznámil, že chce prosadit novou spotřební daň ze sladkých nápojů. A to kvůli zdravotním dopadům na obyvatelstvo, které stále tloustne. Když se ale člověk zamyslí, sladké pití ho provází už od nejútlejšího věku skrze různá pitíčka. Zadělávají rodiče dětem na obezitu už v dětství?
Nejen na ni. Většina rodičů si nedokáže představit, jak fatální následky na zdraví dítěte má i jen lehce zvýšená konzumace cukru. Z krátkodobého hlediska ovlivňuje především hormonální signály, které způsobují pocit sytosti a hladu, ale také zánětlivost a imunitní odpověď organismu. Mnohem horší je pak působení cukru v dlouhodobém měřítku.

Nutriční specialista Jakub Přibyl.Nutriční specialista Jakub Přibyl.Zdroj: se svolením Jakuba Přibyla

Co způsobuje?
Cukr ve stravě zásadním způsobem mění sociální a kulturní vzorce chování v naší společnosti. Jakékoli množství přidaných cukrů vede k vytváření reálné závislosti na sladkých potravinách, vyžadování sladké chuti, chuťové negramotnosti a rezistenci. Nadměrná konzumace cukru také silně ovlivňuje expresi našich genů a může se tak promítat i do dalších generací a ovlivnit zdraví i našich potomků. Současná generace má tedy i kvůli cukru větší problémy než ta předchozí a další na tom budou ještě hůře. Jednoduše řečeno, lidé, kteří si závislost na cukru vypěstují v dětství, se obvykle v pozdějším životě potýkají s obezitou, kterou nevědí jak řešit.

Vysoké dávky cukru škodí podle posledních výzkumů více než přemíra soli v jídelníčku.
Daň z cukru v Česku? Ve světě běžná věc, proti obezitě pomáhá, potvrzují studie

Mají sladké nápoje vůbec nějaké benefity pro tělo, kromě dobré chuti?
Nemají žádné. Jediná situace, kdy je konzumace sladkých nápojů odborně obhajitelná, je výkonnostní sport nebo extrémní fyzická zátěž. Pak bychom si ale museli definovat, co si pod pojmem sladký nápoj představujeme a jak má v kontextu k fyzické zátěže vypadat jeho správné složení. Většina sladkých nápojů jen zabírá na trhu místo nutričně prospěšnějším produktům, jejichž prodej považuji za určitou formu špinavého byznysu novodobých drogových kartelů. Pouze s tím rozdílem, že se jedná o legální byznys pod hlavičkou globálních potravinářským a nápojových koncernů, který je společensky tolerován a bohužel i oslavován.

Kromě zmiňované obezity, může cukr ještě za nějaké další nemoci? Existuje nějaké zdravé bezpečné množství?
Musíme brát v potaz celou řadu individuálních faktorů, především již zmíněnou genetickou zátěž předchozích generací, ale také objem pohybových aktivit a celkový životní styl. Hranice mezi zbytečným zatěžováním organismu cukrem a devastujícími dopady je u každého člověka jiná. Co se týče zdravotních komplikací, dovolím si být lehce sarkastický. Bude asi obtížné najít onemocnění, na které by zvýšená konzumace cukru působila preventivně a terapeuticky. Jinak řečeno, cukr bude souviset s každým civilizačním onemocněním. Kromě obezity se zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, diabetu 2. typu, osteoporózy, zubního kazu, ale i neurodegenerativních onemocnění mozku a dalších.

Jak jsou na tom Češi s nadváhou a obezitou? Podívejte se na statistiky do článku.
Tři z pěti obyvatel Česka váží víc, než by měli. Muži jsou na tom hůř než ženy

Když se vrátíme zpátky k rodičům, budou namítat, že sladké pití dětem prostě chutná a je to často jediná cesta, jak je donutit pít. Existují k tomu nějaké alternativy? Třeba ovocné šťávy, mošty… 
Z určitého pohledu ano, otázkou je, co se tím z hlediska zdraví naší populace vyřeší. Předchozí generace měly odlišný životní styl, více pěstovali ovoce, měly mnohem menší možnosti průmyslového zpracování. Moštování dávalo větší smysl než dnes. Každopádně jak mošty, tak čerstvé ovocné šťávy patří mezi zdravější varianty. Ještě zajímavější alternativou jsou fermentované ovocné „limonády“. Obsahují menší množství cukru, nejsou obvykle tak sladké a navíc mohou být „živé“. Pokud totiž neprošly procesem konzervace, mají i určitý podíl mateční kultury, tedy probiotický a prebiotický potenciál. Vždy je však třeba si připomínat, že většině lidí budou tyto tekuté cukry spíše škodit,než prospívat.