Bez černý patří mezi nejznámější léčivé rostliny. V mnoha částech Evropy byl považovaný za kouzelnou rostlinu. Uctívali ho Keltové i staří Germáni.

Evropský bez černý je vícekmenný keř až strom s tmavě zelenými složenými listy, které odpuzují mouchy i komáry. Velká květenství malých, krémově bílých kvítků krásně voní. Trhejte je brzy zrána, když není rosa. Rozložte je na čistý papír a nechte sušit několik dní na teplém, suchém a tmavém místě. Pozor – listy, kůra, zelené bobule a kořeny jsou jedovaté. Bobule se mohou trhat, až když jsou černé.

Bez černý
Sezona černého bezu je tu. Možnosti jeho využití jsou takřka nekonečné

Bezové květy tiší příznaky nachlazení, pomáhají při horečce a zánětu nosních i čelních dutin, lze je rovněž využít k omezení tvorby hlenů při senné rýmě, zánětu dutin a infekcích středního ucha. Komerčně prodávaný sirup z bezových bobulí zase tiší příznaky a krátí dobu trvání chřipky. Laboratorní studie dokládají, že složky obsažené v bobulích pravděpodobně aktivují určité imunitní buňky a současně působí přímo na viry tím, že snižují jejich nakažlivost.

Kulinářské využití

Čerstvé květy se využívají na přípravu bezového vína, bezového likéru nebo bylinného nálevu, které lákají vůní. Celá květenství se také dají obalit v těstíčku a usmažit, říká se tomu kosmatice. Tuto skvělou lahůdku si můžete dopřát k obědu s bramborovou kaší nebo jen tak s jogurovým dipem, do kterého rozmačkáte stroužek česneku nebo přidáte zelenou bylinku podle chuti.

Šťáva z bobulí, která obsahuje hodně vitaminu A a C, se nechává zkvasit ve víno. Bobule můžete také zmrazit pro pozdější použití. Stačí je pak několik minut povařit, osladit a použít například jako džem na pečivo.

Bezový sirup

Potřebujete: 4,5 l vody, 1,5 kg cukru, 1 lžičku kyseliny citronové (např. Labeta), 4 bio citrony, bezové květy

Postup: Svařte vodu a nechte ji vychladnout. Naložte do ní květy, které jste pečlivě prohlédli a odstranili případné nečistoty. Přidejte plátky ze dvou citronů a kyselinu citronovou. Nechte den macerovat, pak sceďte a květy pořádně vymačkejte. Ve velkém hrnci tekutinu pár minut povařte s cukrem a šťávou ze zbývajících dvou citronů. Ochutnejte a podle chuti doslaďte nebo přikyselte.

Lahve i víčka dobře umyjte a těsně před tím, než do nich budete přelévat sirup, je na pár minut naplňte vroucí vodou z konvice. Vysoká teplota ničí bakterie, snažte se proto po dobu celého procesu udržet vše co nejteplejší. Víčka po umytí ještě vytřete alkoholem.

Vroucím sirupem naplňte lahve, vatičkou namočenou v alkoholu otřete hrdlo, zavíčkujte, obraťte vzhůru a nechte vychladnout.