A přesto tuhle bylinu rádi nemáme. Na zahradě se jí chceme zbavit, při procházkách v přírodě se jí vyhýbáme, aby nás nepopálila. Přitom dřív tomu bylo úplně jinak. Kopřivu lidé využívali dlouhá tisíciletí, šlehání jejími pruty platilo jako prevence proti revmatu, vyráběly se z ní látky, jak nám ukázala Martha Issová v pohádce Sedmero krkavců, a především posloužila v kuchyni. Což nás samozřejmě zajímá nejvíc. Článek přinesl časopis Gurmet.

Houby shitake
Zázračná houbička: Shitake nejen chutná, ale umí i léčit

Pálení čarodějnic

I když její kulinární sezona je poměrně krátká (od poloviny května ji nesbíráme kvůli vysokému obsahu dusičnanů), může na jarní talíře přinést spoustu krásných chutí. Ve Skandinávii, a hlavně ve Švédsku, je oblíbená kopřivová polévka připravená z vývaru a dochucená smetanou. Tradičně ji tu podávají 30. dubna během oslav filipojakubské noci, u nás známější jako pálení čarodějnic. Kopřivu můžete použít při přípravě velikonoční nádivky, výtečný je kopřivový špenát, který ladí s masem pečeným na česneku. Doporučujeme bylinu nejprve krátce povařit v osolené vodě či blanšírovat. Změkne a bude jemnější.

Kopřivové pivo

Ovšem variant, jak kopřivy využít, existuje nespočet. Výborně vyniknou v obyčejné kombinaci s pastou (tagliatelle, máslo, sůl, parmazán, kopřivy, piniové oříšky), vykouzlíte z nich krásně zelený dort nebo jemně fermentované kopřivové pivo, jehož příprava není nijak složitá. Můžete je přidat do míchaných vajíček i omelety, výborná je kombinace s houbami, česnekem a kroupami nebo se špaldou. Nebo zkuste parádní náplň do slaných koláčů ve stylu quiche. A nemusí být vše jen slané! Třeba vegani mají rádi čokoládové cupcakes s náplní z kokosového mléka a kopřiv.

Kopřivové taštičky s kozím sýrem

8 KS, PŘÍPRAVA 40 MINUT

Tento recept nezapře inspiraci řeckou kuchyní, z níž jsme si půjčili těsto Filo. Musíme uznat, že s českými kopřivami si rozumělo opravdu na výbornou.

Filo je po upečení krásně křupavé a rozpadá se na jemné plátky. Koupíte ho v obchodech s řeckými potravinami nebo na internetu. Pokud ho neseženete, nahraďte ho klasickým listovým těstem.Filo je po upečení krásně křupavé a rozpadá se na jemné plátky. Koupíte ho v obchodech s řeckými potravinami nebo na internetu. Pokud ho neseženete, nahraďte ho klasickým listovým těstem.Zdroj: foto: se svolením Aleny Hrbkové

• kopřivy 2 hrsti 
• těsto Filo 3 pláty
• ricotta 150 g
• feta 150 g
• máslo 80 g
• vejce 1 ks

1. Fetu nastrouhejte a smíchejte s ricottou a rozšlehaným vajíčkem. Kopřivy zbavte tuhých stonků a nakrájejte. Spařte je horkou vodou a hned propláchněte studenou, osušte nebo z nich vymačkejte co nejvíc vody. Pak je vmíchejte do náplně. 
2. Rozložte jeden plát fila, potřete ho rozpuštěným máslem a přidejte další vrstvu. Opět potřete máslem a položte třetí vrstvu. Nakrájejte na pruhy široké tak, jak velké chcete mít taštičky a kolik jich hodláte připravovat. 
3. Na začátek každého pruhu dejte 1 až 2 lžíce náplně. Přeložte roh pruhu těsta, aby vznikl malý trojúhelník velký tak, jak velká bude taštička. Potom postupně překládejte do trojúhelníku a zaviňte ze všech stran. Koncový cíp slepte máslem. 
4. Zabalené taštičky potřete ze všech stran máslem. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20 minut při teplotě 180 °C dozlatova.

Při smažení na sádle nevzniká tolik karcinogenních látek jako při smažení na některých rostlinných olejích
Nezatracujte sádlo. Podle vědců je zdravější, než si mnozí lidé myslí

Kopřivová pomazánka

4 PORCE, PŘÍPRAVA 10 MINUT

I když jsou luštěniny zdravé, často na ně zapomínáme. Naše pomazánka nabízí skvělý způsob, jak tento drobný hřích napravit.

Fazole se do pomazánky hodily nejvíc. Můžete použít i jiné luštěniny, třeba cizrnu nebo adzuki. Ty bude ale lepší nahrubo rozmixovat.Fazole se do pomazánky hodily nejvíc. Můžete použít i jiné luštěniny, třeba cizrnu nebo adzuki. Ty bude ale lepší nahrubo rozmixovat.Zdroj: Foto: se svolením Aleny Hrbkové

• mladé kopřivy 150 g
• bílé fazole z konzervy 250 g
• menší cibule 1 ks
• máslo 1 lžíce
• strouhaná citronová kůra ½ lžičky
• citronová šťáva 1 lžíce
• čerstvý tymián pár snítek
• lahůdkové droždí 1 lžička
• sůl a pepř

1. Cibuli nakrájejte na kostičky a nechte zesklovatět na másle. Sundejte z plotny, přidejte fazole a rozmačkejte je šťouchadlem na brambory. 
2. Kopřivy dobře operte v teplé vodě. Drobné výhonky můžete nechat vcelku, z vzrostlejších rostlinek použijte jen lístky a stonky vyhoďte. Poté kopřivy nakrájejte, spařte vařící vodou a ihned prolijte studenou. Důkladně je osušte.
3. Takto zpracované kopřivy přidejte k rozmačkaným fazolím. Přidejte citronovou šťávu a kůru, tymián a lahůdkové droždí. Promíchejte a podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s dobrým pečivem.

Jarní kroupová polévka s kopřivami

4 PORCE, PŘÍPRAVA 45 MINUT

Do každé jarní polévky patří zelenina a mladé bylinky. Přidejte do ní i hrst kopřiv, které v předjaří raší všude kolem. Dělali to tak naši předkové a stojí za to, se jejich zvyky inspirovat i v moderní kuchyni.

Vařením kopřivové listy změknou a přijdou o typickou žahavost.Vařením kopřivové listy změknou a přijdou o typickou žahavost.Zdroj: foto: se svolením Aleny Hrbkové

• ječné kroupy 150 g
• mladá mrkev 2 ks
• kedlubna ½ ks
• další zelenina podle chuti (řapíkatý celer, hrst hrášku, kousek pórku apod.)
• máslo 2 lžíce
• česnek 2 stroužky
• mladé kopřivy 2 hrsti
• zeleninový nebo drůbeží vývar 1 l
• bylinky (dobře se hodí libeček a petrželka) pár snítek
• sůl a pepř

1. Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na nudličky nebo malé špalíčky. V hrnci rozpusťte máslo a za občasného míchání zeleninu pár minut opékejte. Ke konci přidejte nasekaný česnek a nechte ho rozvonět. 
2. Připravený zeleninový základ zalijte vývarem a přiveďte k varu. Mezitím ve studené vodě dobře propláchněte kroupy. Když se polévka začne vařit, kroupy k ní přidejte a vařte 25–30 minut do změknutí. 
3. Ochuťte solí a pepřem. Mladé kopřivy operte ve studené vodě, nakrájejte je a přisypte do polévky. Na talíři ji ozdobte nakrájenou čerstvou petrželkou a libečkem.

Strčit maso před vařením pod kohoutek není nejlepší nápad.
Musí se maso před vařením mýt? Není to nejlepší nápad

Jáhlové placičky se zeleninou a kopřivami

4 PORCE, PŘÍPRAVA 45 MINUT

Rychlá večeře, svačina i netradiční příloha… Náš recept na jáhlové placičky v těchto situacích rozhodně nezklame.

Zdravější varianta je pečení v troubě. Potřete placičky olejem, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 20 minut při teplotě 180 °C.Zdravější varianta je pečení v troubě. Potřete placičky olejem, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 20 minut při teplotě 180 °C.Zdroj: foto: se svolením časopisu Gurmet

PLACIČKY:
• jáhly 200 g
• mladé kopřivy 150 g
• mrkev 2 ks
• celer menší kousek
• vejce 2 ks
• malá cibule 1 ks
• bylinková sůl 1 lžička
• strouhanka 2 lžíce
• česnek 1–2 stroužky
• rostlinný olej na smažení

DIP:
• bílý jogurt 150 g
• česnek 1 malý stroužek
• olivový olej 1 lžíce
• citronová šťáva pár kapek
• bylinky podle chuti (petrželka, bazalka, pažitka) 1 lžíce
• sůl

1. Jáhly nejprve spařte horkou vodou. Slijte, znovu zalijte vodou, osolte ½ lžičky bylinkové soli a vařte 20 minut. Potom nechte pod pokličkou dojít. Slijte přebytečnou vodu a uvařené jáhly nechte zcela vychladnout.
2. Mezitím připravte jogurtový dip: česnek utřete s trochou soli a vmíchejte do jogurtu. Přidejte olej, citronovou šťávu a nakrájené bylinky.
3. Kořenovou zeleninu očistěte a nastrouhejte najemno. Cibuli nakrájejte na kostičky a orestujte na oleji. Přidejte strouhanou zeleninu a opékejte dalších 5 minut. Potom nechte vychladnout. Kopřivy důkladně operte, spařte horkou vodou a ihned prolijte studenou. Podle potřeby nakrájejte na menší kousky.
4. Smíchejte jáhly, kopřivy, strouhanku a orestovanou zeleninu. Přidejte vajíčka, prolisovaný česnek, podle chuti dosolte a dobře promíchejte. Ze směsi vytvořte placičky a opečte je z obou stran na oleji. Po upečení ihned podávejte s dipem.

Gurmet - neodolatelný český originál. Skvělé recepty, rozhovory s odborníky, ověřené informace a cenné tipy. Časopis Gurmet patří dlouhodobě na špičku mezi gastronomickými tituly. Zároveň není jen další kuchařkou, sleduje aktuální trendy v gastronomii a životním stylu. Reaguje tak nejen na rostoucí zájem lidí o to, co jíme a co bychom měli či mohli jíst, ale také na prudký rozvoj v gastropodnikání v posledních letech. Našim čtenářům přinášíme vedle originálních a vyzkoušených receptů také rozhovory, reportáže, osobní zpovědi a příběhy lidí, kteří jsou v této oblasti aktivní a inspirativní.

zdroj: časopis Gurmet, recepty: Kateřina Bednářová