Evropský soudní dvůr se tématem zahalování žen podle muslimského zvyku zabývá vůbec poprvé, a to na podnět Belgie. Tamní soud musí rozhodnout případ, kdy žena požaduje odškodnění za propuštění z práce kvůli muslimskému šátku. Pracovala jako recepční v belgické firmě G4S Secure Solutions, která zakazuje nošení viditelných náboženských a politických symbolů.

"Zatímco zaměstnanec nemůže ponechat při vstupu na pracoviště za dveřmi otázku svého pohlaví, barvy pleti, etnické příslušnosti, sexuální orientace, věku nebo handicapu, může se od něj očekávat, že v práci zmírní projevy své náboženské příslušnosti," napsala ve svém vysvětlení generální advokátka ECJ Juliane Kokottová.

Soud by měl o případu stížnosti řešené v Belgii rozhodnout později tento rok a po jeho výroku teprve vynese konečný verdikt soud v Belgii.

Zakrývání hlavy muslimských žen je zakázáno v některých školách a veřejných institucích ve Francii a Belgii. Německý ústavní soud ale loni znemožnil zakázat plošně nošení šátků učitelkám ve školách na základě obav z narušení náboženské neutrality a vzniku napětí. Podle soudního výroku spolkové země mohou nošení šátku zakázat jenom pokud bude prokázáno, že daná učitelka ohrožuje neutralitu vyučování.