Tři desítky demonstrantů byly zraněny, informovala agentura AFP. Proti demonstrantům zasahovaly bezpečnostní síly poté, co se protesty zvrhly v násilí. Afghánský prezident Hamíd Karzáí vyzval své krajany ke klidu.

Střelba zabila jednoho z demonstrantů, kteří se sešli u komplexu budov obývaných cizinci na předměstí Kábulu. Rozezlení Afghánci stihli ještě před rozehnáním podpálit nejen vozidlo zaparkované v blízkosti, ale i část areálu, který stojí u hlavní silnice spojující metropoli Kábul s městem Dželálábád na východě země.

I v Dželálábádu se dnes konala demonstrace, při níž byl jeden člověk zabit a deset lidí zraněno. Další mrtvý je z provincie Lógar.
V Kábulu se konala ještě jedna manifestace, kterou policie rovněž rozehnala.

Házeli kamení

Čtyři Afghánci přišli o život a desítka jich byla zraněna při protestním shromáždění v provincii Parván severně od Kábulu. Podle mluvčího parvánské vlády se demonstrace zvrhly v násilí. Účastníci nejprve začali házet na pořádkové síly kamení a pak se s nimi střetli. Někteří z demonstrantů byli ozbrojeni, upozornil mluvčí.

"Lidé mají právo mírumilovně protestovat. Ale vyzývám své krajany, aby se neuchylovali k násilí," komentoval incidenty Karzáí. Zároveň vyzval afghánské ozbrojené složky, aby demonstranty chránily, místo aby s nimi bojovaly.

Spojené státy i velení koaličních vojsk v Afghánistánu se už za incident s koránem omluvily. Západní představitelé tvrdí, že korán byl spálen nedopatřením, když vojáci uklízeli na bagrámské základně. Již v úterý kvůli zničení posvátné knihy demonstrovaly tisíce Afghánců.

Velitel Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) John Allen zdůraznil, že spálení koránu v žádném případě nebylo úmyslnou akcí. Výtisky byly mezi předměty vyvezenými na skládku, kde se pálí odpad ze základny. Knihy patřily Afgháncům internovaným ve věznici na základně.

V Bagrámu je umístěna hlavní základna amerických sil v Afghánistánu. Leží asi 50 kilometrů severně od Kábulu.

Čtěte více:Vojáci USA spálili korán, Afghánci protestovali