Guvernér provincie Šáh Valíulláh Adíb řekl, že pro více než 2000 lidí, kteří zůstali pod závalem, už není žádná naděje. Záchranné a pátrací práce skončily podle stanice BBC už v sobotu.

Několik desítek metrů nánosu bahna, kamení a hlíny lidé prohledávali s pomocí primitivních nástrojů. Těžké mechanické bagry, které se na místo podařilo dostat, odjely zase zpět, protože nemohly být nasazeny v nestabilním podloží.

„Nemůžeme dále hledat ani pokračovat v záchranné operaci, protože domy jsou pod metry bahna. Budeme se za oběti modlit a toto místo se stane masovým hrobem," řekl guvernér. Jeho úřad sestavil komisi, která sepisuje pohřešované. Zatím je na něm 400 jmen.

Na vesnici v okrese Argo se v pátek ráno zřítila půda ze svahu blízké hory dvakrát. Poprvé se utrhl menší kus zeminy a když si lidé přišli do domů pro věci a pro dobytek, přišel druhý zával (asi v 8:30 SELČ), který byl devastující. Ve vesnici žilo podle mluvčího provinčního guvernéra asi 1000 rodin a v době katastrofy se tam zrovna konala svatba. V domech bylo v době prvního závalu asi 2000 lidí. Další ale zřejmě zemřeli při druhém závalu.

Katastrofa pro celou vesnici

Ti, jimž se podařilo přežít, strávili už druhou noc pod širým nebem nebo ve stanech. Požádali vládu, aby jim umožnila přestěhovat se jinam, protože se nechtějí vrátit na místo, které bude pohřebištěm tolika jejich známých a příbuzných.

Richard Danziger z mezinárodní organizace pro migraci řekl, že „rozsah tohoto sesuvu půdy je mimořádně ničivý, protože smetl skoro celou vesnici". „Stovky rodin přišly o vše a potřebují masivní pomoc," dodal.

Soustrast rodinám obětí a smutek nad jejich ztrátou v New Yorku vyjádřil také generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Afghánské vládě jsou připraveny pomoci při řešení události v Badachšánu OSN, Spojené státy i Evropská unie.

Provincie Badachšán sousedí s Tádžikistánem, Čínou a Pákistánem a je jednou z nejchudších oblastí Afghánistánu. Žijí tam hlavně Tádžikové a dále menšiny Uzbeků a Kyrgyzů. Badachšán byla jedinou částí Afghánistánu, nad níž v době své vlády neměl radikální Taliban moc.