Kontroverzní film

Přes tisíc rozlícených Afghánců v pondělí vyšlo do ulic hlavního města Kábulu, aby dali najevo zlost kvůli v USA natočenému filmu, který podle nich uráží muslimského proroka Mohameda. Obdobné protesty propukly i v mnoha dalších muslimských zemích.

Afghánské úřady sice chtěly protestům předejít zablokováním serveru YouTube, aby se video nešířilo mezi lidmi, ale nepomohlo to. Demonstranti v pondělí zapalovali pneumatiky a někteří také stříleli. Nikdo nezemřel. Zatím. Při protestech kvůli tomu, že Američtí vojáci loni omylem spálili korán, zemřelo 30 lidí. Afghánští náboženští představitelé slíbili odměnu 100 000 dolarů za zabití režiséra filmu.

Mylný nálet

Stejně jako kvůli kontroverznímu filmu spílají Afghánci Američanům i za tragický omyl. Během nedělního náletu sil NATO v provincii Laghmán na východě země zahynulo osm žen a dívek, několik dalších bylo zraněno. Podle místních brzy ráno sbíraly dřevo na oheň a velení NATO si je podle všeho spletlo s tálibánci. „Ti brutální Američané zabili všechny ženy. Nejsou schopní rozlišit mezi klacky a zbraněmi. Ty ženy jen sbíraly dřevo," křičel na demonstraci místní obyvatel Shir Ali.

Útoky ze zálohy

Zatímco podobné tragické omyly nabourávají důvěru Afghánců v tom, že se jim snaží spojenci pomoci, vojáky mezinárodních jednotek zase frustrují útoky mužů v afghánských vojenských a policejních uniformách.

V neděli takto zahynuli čtyři američtí vojáci. Incident se stal v provincii Zábul a podle jejích představitelů byli všechny oběti i dva zranění členy speciálního amerického komanda. Útočníky byli muži v policejních uniformách. Bezprostředně po akci uprchlo z místní jednotky pět afghánských policistů. Letos už podobným způsobem zemřelo na 50 spojeneckých vojáků.

Afghánské ministerstvo obrany kvůli napojení na Tálibán vyřadilo ze služby několik set vojáků. Zástupci aliance i afghánské vlády ale tvrdí, že za většinou útoků není Tálibán, nýbrž nedorozumění a také kulturní rozdíly mezi domácími a západním vojáky.

Princ pod palbou

V Afghánistánu slouží nyní jako pilot vrtulníku i britský princ Harry, už podruhé. Tálibán předem ohlásil, že tentokrát princ neunikne – militanti ho chtějí zabít či zajmout. Základnu, kde slouží, už napadli. Princovi v tu chvíli žádné nebezpečí nehrozilo, ale zemřeli dva američtí vojáci a zničeno bylo několik strojů. (jhr)

Palič koránu do Berlína přijet nesmí

• Němečtí pravicoví radikálové chtějí v Berlíně promítat kontroverzní film o proroku Mohamedovi. Německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich je rozhodnut tomu všemi právními prostředky zabránit.

• Berlín už také zakázal vstup do země americkému kazateli Terrymu Jonesovi, který snímek Nevinnost muslimů propagoval a v minulosti spálil korán.

• Pozvat pastora a představit tento film veřejnosti v plné délce chce krajně pravicové populistické sdružení Za Německo, které na sebe v posledních měsících upozornilo hlavně protiislámskými demonstracemi.

• „Tyhle skupiny a organizace chtějí jen provokovat islamisty i v Německu a tím hrubě nezodpovědně přilévat olej do ohně," odmítl záměry sdružení Hans-Peter Friedrich. Německá policie varovala, že promítat film veřejně by bylo nebezpečné kvůli možnému útoku islamistů.

• Opozice rozhodnutí promítání zakázat kritizuje. Prý porušuje lidská práva. (čtk)