Podle televize CNN je nyní v útulku s dítětem, které vzešlo z násilného styku. Případ vyvolal mezinárodní pozornost a pod petici za její vysvobození se podepsalo přes 5000 lidí.

Jednadvacetiletá žena je pod tlakem, aby se za násilníka provdala, čemuž byla připravena se podřídit, aby jí byl trest zrušen. Ve skutečnosti by si ale podle její obhájkyně Kim Motleyové přála "nějakého vzdělaného muže". Pokud ale zůstane v Afghánistánu, příliš na vybranou mít nebude. Provdání za násilníka by jí a její rodině v očích krajanů vrátilo čest a zároveň mělo odvrátit hrozící pomstu se strany příbuzných násilníka.

Žena, identifikovaná pouze jménem Gulnaz, se obrátila na úřady a oznámila, že ji před dvěma lety znásilnil manžel sestřenice. Za nevěru spáchanou s tehdy ženatým mužem byla odsouzena k 12 letům vězení. Útok neohlásila hned, protože si byla vědoma, že ji v konzervativní afghánské společnosti hrozí msta. Nakonec ji ale prozradilo těhotenství, takže musela jednat.

Trest byl později snížen na tři roky, což generální prokurátor Rahmatulláh Nazarí vysvětlil CNN tím, že žena je potrestána za to, že čin ohlásila se zpožděním.

Evropská unie zakázala odvysílat dokument o osudu této Afghánky, aby ženu ještě dál neohrozila.