Společnost Twitter v pátek oznámila, že účty spikleneckého teoretika Alexe Jonese a jeho mediální organizace Infowars ponechá prozatím nadále v provozu. Stalo se tak den poté, co americká televizní zpravodajská stanice CNN oznámila, že podle jejího šetření tyto účty opakovaně porušovaly pravidla firmy.

Podle mluvčího Twitteru dospěla společnost k závěru, že z víc než tuctu tweetů zahrnutých do čtvrteční zprávy CNN jich porušilo interní pravidla Twitteru sedm. Pokud by na Twitteru zůstaly, požadoval by jejich smazání. Nicméně byly odstraněny téměř okamžitě po zveřejnění závěrů šetření CNN. Jones ve svém programu v pátek řekl, že instruoval své zaměstnance, aby je smazali, ačkoli protestoval proti tomu, že by byly v rozporu s pravidly Twitteru.

Alex Jones, zakladatel a provozovatel konspiračního webu Infowars
Twitter odmítá rušit účet konspirátora, jehož smazaly Facebook, Apple a Spotify

Podle mluvčího Twitteru dva ze zmíněných sedmi tweetů pocházely z dostatečně nedávné doby na to, aby je Twitter mohl v budoucnu citovat při případných dalších opatřeních vůči Jonesovým účtům. Zbývajících pět však bylo zveřejněno ještě před prosincem roku 2017, kdy Twitter zpřísnil svá interní pravidla. Společnost tak sice může požadovat jejich odstranění, ale nemůže je použít jako důvod k tomu, aby vůči Jonesovým účtům podnikla další kroky.

Podle CNN jí mluvčí nebyl schopen okamžitě sdělit, které konkrétní tweety firma vyhodnotila jako odporující pravidlům. "Nadále budeme kontrolovat jakýkoli obsah, na který budeme upozorněni, a podle potřeby přijmeme opatření," uvedl mluvčí. 

Podle CNN  publikoval Jones na svém účtu a na účtu Infowars příspěvky, které "degradovaly skupiny lidí na základě jejich náboženství a genderové identity, zapojil se do obtěžování jednotlivců, oslavoval násilí a propagoval konspirační teorie o střelbě na základní škole v Candy Hook a v Parklandu.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.
Twitter zablokoval odkazy na některé weby. Ovčáček to srovnává s Protektorátem

Šéf Twitteru Jack Dorsey vystoupil v úterý s prohlášením, že Jones interní pravidla Twitteru neporušil. "Jestli to udělá, donutíme ho k jejich dodržování," uvedl Dorsey.

CNN ale namítla, že stejný obsah, jaký Jones zveřejnil na Twitteru, vedl jiné technologické společnosti k tomu, aby vůči němu podnikli aktivní kroky. Současně také uvedla, že podle dřívějšího vyjádření výkonného ředitele Twitteru Dela Harveye takový obsah na Twitteru zveřejněn nebyl a že kdyby ano, společnost by proti němu zasáhla.

Mluvčí Twitteru v pátek upřesnil, že Harvey měl na mysli jen Jonesův osobní účet, ne účet Infowars, a že společnost bude příště ve vyjádřeních přesnější.

Fake news, ilustrační foto
Falešné zprávy se šíří šestkrát rychleji než pravdivé, říká nová studie

Twitter je zřejmě nejdůležitějším sociálním médiem, které Jonesovi a Infowars nezrušilo v tomto týdnu jeho platformu. Jinak se Jonesovi drtivá většina jeho infrastruktury sociálních médií, kterou využíval pro šíření svých mediálních sdělení, v tomto týdnu rozpadla. Apple odstranil celou knihovnu jeho podcastů, Facebook mu shodil stránky, Youtube ukončil jeho kanály a další firmy podnikly podobná opatření. 

Aplikace Infowars zůstávají k dispozici v obchodech Google Play a ve Apple App Store.