Zlatý nugget ležel údajně 60 centimetrů pod zemí poblíž města Ballarat. Nález překvapil místní experty, podle nichž zlatokopové oblast pročesávají desítky let a doposud zde nic podobného neobjevili.

„Zabývám se hledáním a prodejem zlata už 20 let, ale nevzpomínám si, kdy byl v této oblasti naposledy nalezen valoun, který by hmotností přesahoval 100 uncí (2,8 kilogramu)," řekl Cordell Kent, majitel zlatnictví v Ballaratu. „Je to neuvěřitelné – uplynulo 162 let od začátku zlaté horečky v Ballaratu a půda stále vydává nuggety," dodal.

Videozáznam, na němž je mohutný kus zlata ve tvaru písmene Y podrobně ukázán, se ve středu objevil na serveru YouTube. Uživatel publikující pod pseudonymem TroyAurum uvedl, že valoun ležel pod zemí našíř.

Cena bude stoupat

Zlato se v současné době v Austrálii obchoduje v ceně 1600 australských dolarů za unci, takže nález by měl mít hodnotu kolem 283.200 austral­ských dolarů. Vzhledem k jeho mimořádnosti a hmotnosti se ale cena vyšplhá ještě výš, prohlásil Kent.

Podle Kenta měl nálezce k dispozici nejmodernější detektor kovů, takže se mu podařilo najít zlato relativně hluboko pod zemí v místech, která již byla v minulosti mnohokrát propátrána. Muž měl doposud na kontě jen pár menších nálezů, ale „je to člověk, který si takovou věc opravdu zaslouží", uvedl Kent.

„Není pochyb, že nyní bude spousta lidí znovu prohledávat místní naleziště zlata, takováto událost dává vždy novou naději," poznamenal Kent.

Zdroj: Youtube