Muž, jehož identitu úřady nezveřejnily, si byl v pondělí zaběhat v přírodním parku na úpatí hory Horsetooth (Koňský zub), který je součástí Skalistých hor a leží asi sto kilometrů severně od Denveru. O chvíli později uslyšel podezřelý zvuk. Když se otočil, spatřil pumu, která na něj okamžitě zaútočila.

Tříletý chlapec se ztratil v lese. Přežil díky společnosti „přátelského“ medvěda
Tříletý chlapec se ztratil v lese. Přežil díky společnosti „přátelského“ medvěda

Šelma muže pokousala a podrápala na obličeji i rukou, ten se však jejímu útoku ubránil a následně ji holýma rukama uškrtil. Podle místních úřadů sice muž utrpěl vážná zranění se kterými musel být hospitalizován  v nemocnici, není však v ohrožení života.

 „Běžec udělal všechno proto, aby si zachránil vlastní život,“ uvedl Mark Leslie ze správy přírodních parků a rezervací amerického státu Colorado. „V případě, že vás napadne puma, musíte s ní bojovat. Přesně jako to udělal tento pán,“ dodal Leslie.

Útočil nedospělý samec

Pumu, která na běžce zaútočila, označila správa parku za „nedospělou“. Pravděpodobně šlo o mladého samce, který ještě nedovršil jeden rok věku a vážil méně než 100 liber (přibližně 36 kilogramů). Jeho přesná váha však není známá, protože mršinu částečně sežrala jiná zvířata.

Za posledních sto let zabily pumy ve Spojených státech méně než dvě desítky lidí. Útoky těchto šelem jsou v Coloradu, kde se běžně vyskytují, poměrně vzácné. Od roku 1990 zde pumy napadly 16 lidí, přičemž tři z nich zabily. K dosud poslednímu incidentu s fatálními následky došlo před třemi lety v okresu Pitkin County, upozornil server USA Today.

V reakci na incident vydala správa parku prohlášení, ve kterém připomíná, že se v oblasti pohybuje spousta divokých zvířat a lidé by neměli zapomínat na určitá pravidla chování. Zároveň varuje, že do podobných míst se lidé vydávají pouze na vlastní nebezpečí.

Puma americká, někdy též horský lev či kaguár, je druhou největší kočkovitou šelmou Ameriky (po jaguárovi) a zároveň největší zástupce malých koček. Může vážit i více než 100 kilogramů a dosahovat celkové délky až 275 centimetrů.

Je známá pro svou sílu, mrštnost a schopnost adaptace na nejrůznější podmínky, když obývá obě Ameriky - a to od Kanadského Yukonu přes Andy až k jižnímu cípu Jižní Ameriky. 

Kačer Trevor
Jediný svého druhu. Zemřel "nejosamělejší" kačer na světě, žil v louži