Íránské revoluční gardy ve čtvrtek sestřelily americký bezpilotní stroj RQ-4 Global Hawk za 130 milionů dolarů (téměř tři miliardy korun). Americká armáda tvrdí, že se incident odehrál v mezinárodním vzdušném prostoru. Podle revolučních gard byl stroj sestřelen, když sbíral data nad íránským územím. Teherán chce záležitost řešit na půdě OSN.

Bezpilotní letoun X-47B. Ilustrační foto
Írán sestřelil americký dron. USA pošlou na Blízký východ rakety Patriot

Trump původně schválil údery na několik cílů, jako jsou radar a raketové baterie, uvedl americký list s odvoláním na informované zdroje z americké administrativy.

USA se chystaly udeřit před dnešním rozbřeskem. Letouny už byly ve vzduchu a lodě na svých pozicích, ale ve chvíli, kdy přišel příkaz k zastavení akce, ještě nebyly žádné střely odpáleny, cituje NYT svůj zdroj. Podle agentury Reuters není jasné, zda zrušení úderů pramení z toho, že si je Trump rozmyslel, z obav administrativy ohledně logistiky nebo ze strategie.

Agentura Reuters dnes citovala íránský vládní zdroj, podle něhož Trump prostřednictvím Ománu předem Írán varoval před hrozícím útokem. "Trump ve svém vzkazu uvedl, že je proti válce proti Íránu a že chce s Teheránem jednat o různých tématech… dal na odpověď určitý čas, ale Írán v rychlé odpovědi sdělil, že o této věci musí rozhodnout vůdce ajatolláh Alí Chameneí," uvedl zdroj.

Američtí vojáci. Ilustrační foto.
Napětí mezi USA a Íránem. Američané vyšlou dalších tisíc vojáků na Blízký východ

Další pak agentuře sdělil, že Írán "dal jasně najevo, že vůdce je proti jakýmkoli rozhovorům (s USA), ale že se k němu vzkaz dostane, aby mohl rozhodnout". Chameneí prý v odpovědi ománskému zástupci sdělil, že "jakýkoli útok na Írán bude mít regionální a mezinárodní důsledky".

Spor o lokalitu

Konflikt kolem dronu je provázen sporem o tom, kde přesně byl stroj sestřelen. Íránské ministerstvo zahraničí tvrdí, že Teherán má "nevyvratitelný důkaz", že letadlo vstoupilo do íránského vzdušného prostoru. Náměstek ministra zahraničí Abbás Araghčí v noci na dnešek v telefonátu se švýcarským velvyslancem v Teheránu, jehož úřad zastupuje americké zájmy, vznesl protest proti USA. "Trosky dronu byly nalezeny v íránských teritoriálních vodách," sdělil Araghčí velvyslanci Markusovi Leitnerovi.

"Pan Araghčí vyzval americké jednotky, aby respektovaly námořní a vzdušnou hranici Íránu, není to poprvé, co Američané letěli v íránském prostoru, stalo se to už několikrát," stojí v prohlášení ministerstva zahraničí. Araghčí prý velvyslanci řekl, že Írán nechce válku, ale že bude své území proti jakékoli agresi bránit. Leitner údajně slíbil, že vzkaz předá americké vládě. Na dnešek byl pozván na íránské ministerstvo zahraničí, které mu hodlá předat detaily o incidentu.

Šéf Bílého domu Donald Trump dnes na shromáždění svých přívrženců v Orlandu na Floridě ohlásil, že oficiálně začíná svou kampaň za znovuzvolení prezidentem USA.
Uchovat Ameriku velkou. Prezident Trump zahájil kampaň za své znovuzvolení

Vztahy mezi USA a Íránem jsou na bodě mrazu od minulého roku, kdy Trump oznámil, že Spojené sáty odstupují od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015. Následně Washington uvalil na islámskou republiku nové sankce. Teherán v reakci sdělil, že v červenci přestane ustanovení dohody dodržovat, a v posledních dnech zintenzivnil produkci nízko obohaceného uranu.

Zákaz přeletů civilních letadel

Federální úřad pro leteckou dopravu v USA (FAA) vydal zákaz přeletů civilních letadel nad Hormuzským průlivem a Ománským zálivem. Úřad reaguje na napětí mezi USA a Íránem, které se ve čtvrtek vystupňovalo sestřelením amerického bezpilotního letadla. Zatímco Írán tvrdí, že bylo v jeho vzdušném prostoru, USA trvají na tom, že stroj byl v prostoru mezinárodním.

Podle tisku byl v noci na dnešek v poslední chvíli přerušen americký úder na íránské cíle, k němuž dal souhlas prezident Donald Trump. Zatím není jasné, zda prezident změnil názor, zda byla operace odvolána z logistických důvodů či zda hrozba vojenské akce trvá. Kromě amerických leteckých společností omezuje lety nad Íránem i skupina Air France-KLM a Malajsie.

Íránský výzkumný těžkovodní reaktor v Araku.
Smlouva o nešíření jaderných zbraní? Írán pohrozil odstoupením

Americká společnost United Airlines zrušila lety z Newarku do indické Bombaje, jejichž trasa vede íránským vzdušným prostorem.

Mluvčí skupiny Air France-KLM sdělil, že letadla se budou vyhýbat trasám nad částí Íránu a že jde o preventivní opatření. Totéž oznámila i nizozemská stanice NOS, podle níž se společnost KLM rozhodla změnit trasy v závislosti na rozhodnutí FAA.

Rovněž Malaysia Airlines nebude používat trasu nad Íránem, která sloužila linkám z Kuala Lumpuru do Londýna, Džiddy a Medíny.

Benjamin Netanjahu na okupovaných Golanských výšinách otevřel novou židovskou osadu, pojmenovanou po Donaldu Trumpovi
Trumpův vrch. Netanjahu otevřel na Golanských výšinách další židovskou osadu

FAA ve svém rozhodnutí uvádí, že ve chvíli sestřelení amerického dronu, který může létat ve výšce až 18 kilometrů, bylo nejbližší civilní letadlo ve vzdálenosti zhruba 80 kilometrů. "Ve chvíli sestřelení bylo v té oblasti mnoho civilních letadel," uvádí se v rozhodnutí FAA. Úřad je znepokojen napětím a vojenskou aktivitou v blízkosti civilních linek a také ochotou Íránu použít střely dlouhého doletu v mezinárodním vzdušném prostoru bez varování, stojí dále ve zprávě.

Agentury připomínají sestřelení letu společnosti Malaysia Airlines před pěti lety nad Ukrajinou, kdy zemřelo 298 lidí z paluby letadla.

Rozhodnutí FAA se netýká leteckých společností mimo USA, avšak podle CNN budou situaci sledovat i jiné státy. Mluvčí společnosti United oznámil, že lidé, kteří měli letenky z Bombje do Newarku, si budou moci zamluvit náhradní lety.

Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán
Saúdská Arábie obvinila Írán z útoku na tankery. Vyzvala k rozhodujícímu zásahu