„NSA prováděla mnoho špionážních aktivit ohledně evropských vlád, včetně italské," řekl Greenwald italskému týdeníku l'Espresso. Dodal, že údaje o telefonických rozhovorech a internetovém provozu v Itálii sbírala rovněž britská rozvědka, která si vyměňovala informace s NSA.

Italský premiér Enrico Letta zareagoval dnes prohlášením, že by považoval za nepřijatelné špehování italské vlády americkou tajnou službou, pokud by se potvrdilo, že je to pravda. Dodal, že záležitost musí být přešetřena všemi prostředky.

Interview poskytl Greenwald ještě dříve, než propukl skandál okolo údajného sledování mobilního telefonu kancléřky Angely Merkelové americkou tajnou službou. Údajná americká špionáž rozhořčila také Paříž.

Zprávy o tom, že americká rozvědka sledovala mobilní telefon Merkelové, se objevily ve středu. Mluvčí německé vlády potvrdil, že kancléřka kvůli tomu osobně volala americkému prezidentovi Baracku Obamovi a požadovala vysvětlení. Mluvčí Bílého domu následně sdělil, že USA komunikaci Merkelové nesledují a ani to v budoucnu nehodlají dělat; o minulosti se však nezmínil.