Americké ministerstvo obrany potvrdilo, že minulou středu, tedy 7. února, zaútočily síly USA v syrské provincii Dajr az-Zaur. Rusové přitom o útoku údajně byli zpraveni.

Podle serveru NPR bylo americké velení po celou dobu v kontaktu s Rusy a Moskva všechny své jednotky stáhla. Podle vysvětlení Rusů jsou tak případné oběti z řad žoldnéřů.

Pentagon v úterním prohlášení uvedl, že v zasažené oblasti bojů v době útoku Spojenců žádní ruští vojáci nebyli. Informaci potvrdilo i ruské ministerstvo obrany.

Ilustrační foto.
Koalice v čele s USA zaútočila na syrské provládní síly. Šlo prý o odvetu

Uralský regionální server Znak ale napsal, že minulou středu v Sýrii zemřelo na 217 členů takzvané Vagnerovy armády, tedy ruské privátní bojové skupiny čítající několik stovek žoldnéřů.

Tuto zprávu tak prověřuje ruský parlament. V tom už několikrát zazněly výzvy, aby činnost ruských soukromých armád reguloval zákon – kremelské zdroje totiž v souvislosti s tímto incidentem uvedly, že ruskému vedení není nic známo.

Agentura AP však uvedla, že se tím už možná naplňuje scénář, kterého se mnozí obávali – totiž že americké síly reagující na provokace v Sýrii zabíjejí ruské vojáky nebo žoldnéře.

Zbytky sestřelené izraelské stíhačky F-16
Izrael sestřelil íránský dron letící ze Sýrie. Sám přišel o stíhačku

„Ať už jde o náhodu, nebo záměr, takové incidenty mohou Washington a Moskvu zatáhnout do situace, které se úzkostlivě snažily vyhnout i v těch nejtemnějších chvílích vzájemných vztahů – jejich bojové síly se dostanou do vzájemné konfrontace,” uvedla agentura.

„Žádáme všechny, aby se nenechali vést mylnými informacemi, záměrnými nebo ne, a byli ostražití při popisu takto potenciálně důležitých incidentů,“ vyjádřil se mluvčí Kremlu Dmitry Peskov podle agentury TASS.

Kvůli chybějícím informacím k tomuto případu se Peskov také nemohl vyjádřit k otázce jednoho z reportérů, který se ho ptal, jestli by bylo možné vyhlásit smutek kvůli velkému množství Rusů, kteří byli údajně zabiti v Sýrii 7. února.

Zdroj z ruského ministerstva zahraničí řekl pro TASS už dříve, že oznámení o desítkách a stovkách zabitých ruských občanů v Sýrii nebyla pravdivá.

Letecké nálety v Sýrii
Při náletech koalice vedené USA zahynuli v Sýrii čtyři Rusové. Údajně žoldnéři