Do pietní akce na Manhattanu se zapojila více než tisícovka lidí. Jednalo se většinou o pozůstalé po obětech útoku na budovy Světového obchodního střediska. S fotografiemi zemřelých blízkých tiše poslouchali čtení jmen či vzpomínky některých příbuzných. Přesně v 8:46 místního času (12:46 středoevropského času) pak uctili památku zemřelých minutou ticha.

Přesně v tento čas totiž zasáhlo první letadlo severní věž Světového obchodního centra. Druhé letadlo narazilo do jižní věže v 9:03 (13:03 středoevropského času).

Při teroristických útocích na New York a Washington zahynulo 2977 lidí a 19 únosců. Převážná většina obětí zemřela na Manhattanu, více než stovku mrtvých si vyžádal náraz třetího letadla do budovy amerického ministerstva obrany. Čtvrté unesené letadlo se po souboji únosců s pasažéry zřítilo do neobydlené oblasti státu Pensylvánie.

Ilustrační foto
Švédsko se připravuje na nepřátele. Spustilo největší vojenské manévry za 23 let

Na místě útoků v New Yorku, které newyorčané nazvali Ground Zero, stojí dnes nové výškové budovy a v okolí jsou nové hotely a obchodní střediska. Místo zničených mrakodrapů jsou zde dvě vodní nádrže, které lemují panely se jmény všech obětí a u nichž se konalo dnešní shromáždění. Na místě dvou věží také každý rok v tento den svítí světla, která míří k obloze.

Prezident Donald Trump se k pietním akcím dnes připojil poprvé v roli hlavy státu. Napřed společně s manželkou Melanii uctil památku obětí minutou ticha před Bílým domem a posléze se odebrali do Pentagonu. 

Syrský prezident Bašár Asad.
Bašár Asad: OSN je na omylu, Sýrie chemií nevraždila

"Teroristé, kteří nás napadli, si mysleli, že mohou podnítit strach a oslabit ducha. Ti, kteří se o to pokusí, se brzy připojí k dlouhému seznamu poražených nepřátel,“ řekl Trump během ceremoniálu v Pentagonu.

"Musíme našim nejhorším nepřátelům vzkázat, že před námi nenaleznou bezpečné útočiště," dodal. V minulosti prezident také mnohokrát vyzdvihoval hrdinství zasahujících hasičů a záchranářů, z nichž mnoho během akce položilo své životy. 

Viceprezident Mike Pence navštívil památník u pensylvánského města Shanksville, kde si dnes lidé připomněli oběti čtvrtého letu. Na tomto místě zahynulo 33 cestujících a sedm členů posádky stroje. To, že letoun skončil v poli, je zásluhou pasažérů, kteří se teroristům odmítli vzdát. Letadlo totiž mělo pravděpodobně namířeno na nějakou další významnou budovu.

V Texaském městě Plano zastřelil útočník osm lidí.
Při střelbě v Texasu zemřelo osm lidí včetně útočníka, motiv se šetří