Osmnáctiletý Luis Eudoro Valencia spolu se svým spolujezdcem převážel několikaměsíční mládě tygra přes hranice v Otay Mesa. Celníkům byla podezřelá krabice, kterou měl spolujezdec pod nohama. Jaké však bylo jejich překvapení, když ji nakonec otevřeli a nalezli tygří mládě.

"Celníci jsou velmi často konfrontováni s takto neobvyklými situacemi, avšak toto nečekali,“ uvedl pro server BBC Pete Flores, ředitel terénních operací pro celní a hraniční ochranu.

Mladý muž následně přiznal, že mládě koupil za 300 dolarů od náhodného muže, který kráčel s dospělým tygrem na vodítku v ulicích Tijuany v Mexiku. Podle prohlášení si plánoval malého tygříka ponechat jako domácího mazlíčka.

Pouliční násilí v Indii po odsouzení "gurua"
Indického gurua soudí za znásilnění. Protesty jeho přívrženců přešly v zabíjení

Následující šetření však ukázalo, že Valencia byl s oním „náhodným“ mužem v kontaktu již před cestou do Mexika a také krabice byla údajně speciálně upravená pro cestu zvířete. Vyšetřovatelé se domnívají, že mladý muž chtěl tygra prodat. Podle úřadů by za něj v USA dostal 1,5 tisíce dolarů, v přepočtu tedy zhruba 33 tisíc korun.

Mládě si posléze převzali ochránci zvířat a předali jej do Safari Parku v San Diegu.

Valencia byl nakonec z vězení propuštěn na kauci ve výši 10 tisíc dolarů, avšak příští měsíc jej čeká soud. Pokud bude skutečně odsouzen, hrozí mu až 20 let vězení.

Všechny druhy tygrů jsou totiž v USA chráněny podle zákona o ohrožených druzích, přičemž dovoz těchto ohrožených druhů vyžaduje zvláštní povolení a porušení těchto předpisů úřady přísně trestají.

Kokrhající kohout na vesnici patří, i když se jeho "zpěv" nemusí každému zamlouvat.
Desetitisíce Francouzů bojují za právo kohouta. Aby směl kokrhat

V Mexiku se s problémem pašování a držení ohrožených exotických zvířat potýkají celkem často. Jen v letošním roce policisté v Tijuaně zabavili několik bengálských tygrů pocházejících z jižní Asie.

Například v lednu zabavily mexické úřady tygra poté, co jeden z obyvatelů čtvrti volal policii kvůli tomu, že jeho soused se po ulici prochází s touto šelmou na vodítku. Úředníci následně zjistili, že zvíře žije v bytě s mužem a jeho dětmi.

V dubnu pak úřady zadržely devítiměsíční mládě tygra poté, co jednomu z obyvatelů domu doslova „přistál“ na terase. Vypadl totiž z bytu o patro výš. Zvířeti se nic nestalo, jeho majitel byl však následně trestně stíhán.

Japonský pohřební robot Pepper
Japonský robot knězem. Na buddhistických obřadech bude zpívat a hrát