„Na dálku" prý spolupracovníci AI prověřili okolnosti asi 25 útoků ruského letectva v pěti různých oblastech v období mezi 30. zářím a 29. listopadem. „Při ruských náletech v Sýrii zahynuly stovky civilistů, byly poničeny obytné čtvrti, zasaženy domy, mešita a rušné tržiště a rovněž zdravotnická zařízení… Tyto útoky jsou důkazem porušení mezinárodního humanitárního práva," uvádí se ve zprávě AI.

Moskva v minulosti všechna obvinění z nepřesných útoků a ze zabíjení civilistů odmítla a označila podobná tvrzení za součást informační války. Do syrského konfliktu vstoupilo Rusko 30. září údajně na žádost syrského prezidenta Bašára Asada.

Ve zprávě AI jsou informace o útocích v provinciích Homs, Hamá, Idlib, Latákíja a Halab. Pracovníci AI hovořili telefonicky nebo prostřednictvím internetu s 16 svědky, s lékaři a se svými aktivisty. Získali také snímky míst po ruských útocích.

Některé z nich jsou popsány detailně. Při náletu 29. listopadu zahynulo ve městě Aríhá v provincii Idlib 49 civilistů. Zasaženo bylo tržiště, v jehož blízkosti nejsou žádné cíle, které by měly být mezi terči, na něž Rusko podle svého tvrzení útočí.

AI také tvrdí, že ruská armáda používá neřízené bomby v hustě obydlených oblastech. Takzvané barelové bomby byly použity od 30. září ve 20 případech.

„Některé z ruských akcí vypadají jako záměrné útoky na civilisty nebo civilní objekty. Jsou mířeny do obydlených oblastí, kde zjevně není žádný vojenský cíl. Výsledkem je smrt civilistů a zranění dalších. Takové akce lze hodnotit jako válečné zločiny," sdělil ke zprávě ředitel blízkovýchodní sekce AI Philip Luther.

Rusko na tvrzení AI zatím nereagovalo. Prezident Vladimir Putin už v říjnu prohlásil, že zprávy o údajných civilních obětech ruských akcí se objevily ještě dříve, než Rusko nálety vůbec zahájilo.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pondělí na dotaz týkající se barelových bomb odpověděl, že Rusko v Sýrii postupuje v souladu s mezinárodním právem.