Žebříček sestavuje magazín každoročně podle vlivu, množství peněz, které mají nebo vydělávají, a mediálního dosahu hodnocených žen. Osmapadesátiletá Merkelová je jedinou ženou, která se dokázala dostat i do desítky nejmocnějších lidí světa, když v seznamu vedeném americkým prezidentem Barackem Obamou obsadila čtvrté místo.

Na druhém a třetím místě ženského pořadí letos, stejně jako loni, skončily americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová a brazilská prezidentka Dilma Rousseffová. První pětici uzavřely Melinda Gatesová, která spolu se svým manželem řídí nadaci Billa a Melindy Gatesových, a Jill Abramsonová, šéfredaktorka listu The New York Times.

Umístila se i Obamova manželka

Mezi deset nejmocnějších se dostaly ještě předsedkyně největší indické politické strany Sonia Gándhíová, první dáma USA Michelle Obamová, šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová, americká ministryně vnitřní bezpečnosti Janet Napolitanová a provozní ředitelka firmy Facebook Sheryl Sandbergová.

Do první stovky nejmocnějších žen Forbes vybral zástupkyně o průměrném věku 55 let z celkem 28 zemí. Zdaleka nejčastěji jsou na seznamu ženy ze Spojených států. Žádná Češka se do něj nedostala.