„Všichni nás přesvědčovali, že v jezeře nic nenajdeme. Bylo ale spojováno s pověstmi o starověké civilizaci, takže jsme se ho rozhodli prozkoumat,“ uvedl šéf výzkumného týmu Tahsin Ceylan.

Existence takřka čtyřmetrových hradeb jasně dokládá, že na místě jezera kdysi stálo velké město. Archeologové jedinečný objev datují do doby železné a spojují ho s existencí starověkého království Urartu. To existovalo mezi lety 860 až 585 před naším letopočtem a je považováno za první historicky doložené arménské království. 

V Hamburku vykopali obří svastiku.
V Hamburku vykopali obří svastiku. Byla ukryta pod trávníkem

„Vanské jezero bylo v minulosti známé i pod názvem Horní moře a v jeho okolí žilo velké množství nejrůznějších civilizací a kultur. Jeho minulost je však stále zahalená rouškou tajemství,“ doplnil Ceylan, jenž je rovněž pedagogem místní univerzity.

Vanské jezero, ležící ve výšce 1 750 metrů nad mořem, je s rozlohou 3 555 kilometrů čtverečných druhým největším tureckým jezerem. Vlivem rychlého odpařování má natolik alkalickou vodu, že se v něm prakticky nedá utopit. Podobně jako skotské jezero Loch Ness je také známé legendou o příšeře ukrývající se pod hladinou jezera. 

Starověké hradby ukryté pod hladinou Vanského jezera: 

Zdroj: Youtube