Australský ministr pro záležitosti veteránů Dan Tehan vyzval k maximální opatrnosti téměř 500 Australanů a Novozélanďanů, kteří se zaregistrovali k cestě na Gallipoli, kde se každoročně koná obřad připomínající vylodění z 25. dubna 1915. Šlo o první velkou vojenskou akci australských a novozélandských jednotek za první světové války a Austrálie a Nový Zéland tyto události vnímají jako jednu z klíčových etap při formování národní identity.

Australská policie neupřesnila, proč bylo varování vydáno. Uvedla pouze, že vláda dostala informace, že by extremisté mohli zaútočit na akce konané na Gallipoli. Ani novozélandský ministr zahraničí Murray McCully nebyl ohledně hrozby týkající se letošních oslav v Turecku konkrétnější.

Výbuch v petrohradském metru
V Petrohradu zatkli možné společníky atentátníka

Australské a novozélandské úřady prý nicméně úzce spolupracují s tureckými úřady na bezpečnostních opatřeních. Oslavy by měly postupovat podle původního plánu.

Australská policie v posledních dvou letech podle svých slov zmařila několik chystaných útoků na oslavy vylodění na Gallipoli konané v Austrálii. V roce 2015 bylo v Melbourne zatčeno pět teenagerů pro podezření, že připravovali atentát inspirovaný teroristickou organizací Islámský stát. V roce 2016 byl zadržen 16letý mladík, který byl obviněn z plánování útoku na oslavy vylodění v Sydney.

Australané a Novozélanďané 25. dubna 1915 tvořili páteř výsadku spojeneckých sil, v jejichž čele stáli Britové. Následovalo devět měsíců krvavých bojů, jejichž cílem bylo zmocnit se strategického Dardanelského průlivu a ohrozit tak Istanbul, metropoli Osmanské říše, která vstoupila do první světové války po boku Německa a Rakousko-Uherska. Spojenecké jednotky byly poraženy a s velkými ztrátami se stáhly. Během nezdařené válečné kampaně zahynulo více než 10 tisíc australských a novozélandských vojáků.

Ilustrační foto
Koruna po konci intervencí posílila. Kurz bude silně rozkolísaný, míní analytici